Το χαμόγελο είναι “εθελοντικό”

Το χαμόγελο είναι “εθελοντικό”
Το χαμόγελο είναι "εθελοντικό" Photo Credits: Tamás György

Από την 21η Φεβρουαρίου 2019, η Μπαταμπάνγ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Καμπότζης έχει γίνει το σπίτι της Elettra η οποία ζει την εμπειρία του εθελοντισμού μέσω του προγράμματος EU Aid Volunteers.

«Το Lonely Planet γράφει στον οδηγό του ότι η Μπαταμπάνγκ είναι μια ανοιχτή πόρτα στην αληθινή Καμπότζη και τώρα μπορώ να πω ότι είναι αλήθεια» εκμυστηρεύεται η Elettra Tavianucci, EU Aid Volunteer.

Από την 21η Φεβρουαρίου 2019, η Μπαταμπάνγ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Καμπότζης έχει γίνει το σπίτι της Elettra η οποία ζει την εμπειρία του εθελοντισμού μέσω του προγράμματος EU Aid Volunteers. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων εθελοντών να υποστηρίξουν με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Elettra τους τελευταίους μήνες εργάζεται στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Phare Ponleu Selpak, η οποία βελτιώνει από το 1994 τη ζωή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους, μέσω της τέχνης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η οργάνωση διαθέτει δύο σημαντικές σχολές: τη σχολή γραφιστικής και τη σχολή ερμηνείας (χορός, μουσική, θέατρο και τσίρκο). «Πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης ως εργαλείο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή, και για αυτό τον λόγο οι παραστάσεις του τσίρκου βασίζονται πάντα στην ιστορία και την παράδοση των Χμερ, ώστε αυτές να μη ξεχνιούνται» λέει η Elettra.

Για την οργάνωση, η ανοικοδόμηση και η ανθεκτικότητα είναι οι λέξεις‐κλειδιά που καθοδηγούν το όνειρό της, το οποίο γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια. «Αυτή είναι η Phare, ένας καθρέφτης του λαού των Χμερ, γεμάτη συναισθήματα χαράς και πόνου, πάθους, γέλιου και δακρύων, ελπίδας και ανθεκτικότητας. Θέλω να πω φωναχτά ότι είμαι περήφανη που εργάζομαι σε μία οργάνωση η οποία επικεντρώνεται στους ανθρώπους και τις παραδόσεις. Είναι αδύνατον να ξεχάσεις ή να αντικαταστήσεις χαμένες γενιές, αλλά μπορείς να ανοικοδομήσεις το μέλλον με ένα χαμόγελο», αναφέρει η Elettra.

Η Elettra στο κέντρο μαζί με τους συναδέλφους της. Photo Credits: Tamás György

Η μέρα της ξεκινάει με μια μακριά διαδρομή με το ποδήλατό της μέχρι τη δουλειά και ένα μεγάλο χαμόγελο στα πρόσωπα των συναδέλφων της όταν φτάνει εκεί. Δεν έχει σημασία αν βρέχει, αν η ζέστη είναι αφόρητη, το χαμόγελο αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να σηκωθεί και να πάει στη δουλειά.

«Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε, μετά τις ατελείωτες εκτάσεις, ήταν το χαμόγελο των ανθρώπων. Ζούμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αλλά η θετική ενέργεια που λαμβάνουμε είναι παγκόσμιο φαινόμενο» σχολιάζει.

Παρόλα αυτά, η σκέψη της πηγαίνει στην ιστορία τους. «Ο λαός των Χμερ έχει υποφέρει πολύ και έχει περάσει ανείπωτες στιγμές πριν από μόλις λίγες δεκαετίες και ακόμα και τώρα μπορείς να νιώσεις τα απομεινάρια αυτής της φρικτής περιόδου».

Η συμβολή του εθελοντή

Ένας EU Aid Volunteer, όπως η Elletra, εκτός από τη διεύρυνση της επαγγελματικής του εμπειρίας, έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, σχεδιασμένα βάσει των αναγκών της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Στόχος είναι, με τις δεξιότητές του, να συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να γνωρίσει την καθημερινότητά τους.

Γίνε εθελοντής

Η ActionAid είναι επίσημα πιστοποιημένη οργάνωση αποστολής εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος EU Aid Volunteers. Αν μιλάτε Αγγλικά και νιώθετε πως θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα