"Χαστούκι" στην ΕΕ, το δημοψήφισμα στην Ελβετία

"Χαστούκι" στην ΕΕ, το δημοψήφισμα στην Ελβετία

Το "όχι" στην μαζική εισροή μεταναστών από τους Ελβετούς, ταρακούνησε την Ευρώπη. Πώς αντέδρασαν Γάλλοι και Γερμανοί

Ο Τύπος στη γαλλόφωνη Ελβετία δηλώνει, στα πρώτα σχόλιά του, "ζαλισμένος" από το "χαστούκι" της επιτυχίας του "ναι" στο δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.

Στη γερμανόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, με εξαίρεση πολλές μεγάλες πόλεις, τα σχόλια των εφημερίδων είναι πιο μοιρασμένα.

Για τη "Le Temps" της Γενεύης, "η επιστροφή στην επιβολή περιορισμών στους ευρωπαίους εργαζομένους" αποτελεί "μια ιστορική καμπή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ελβετίας η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες".

Η εφημερίδα επισημαίνει την αντίθεση πόλεων - υπαίθρου στην ψηφοφορία, το χάσμα ανάμεσα στη γαλλόφωνη Ελβετία, η οποία ψήφισε "όχι", και τη γερμανόφωνη, που ψήφισε "ναι". "Άλλη μια φορά, οι περιφέρειες που πλήττονται λιγότερο από τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία είναι αυτές που επέδειξαν σαφέστερα την βούλησή τους να τις ελέγξουν", υπογραμμίζει η "Le Temps", η οποία εκφράζει τη λύπη της επειδή ουδείς στην κυβέρνηση θέλησε να εμβαθύνει στα αίτια αυτού του νέου ρήγματος ανάμεσα στις γλωσσικές περιφέρειες και ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Οργανωμένες αυθορμήτως μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ελβετία σε διαμαρτυρία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πεντακόσιοι ως 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βέρνη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, για να καταγγείλουν γύρω από ένα πανώ τη "δική τους Ελβετία - (το) δικό μας εφιάλτη". "Δικαίωμα παραμονής για όλους παντού" και "Ντρεπόμαστε" ήταν τα συνθήματά τους.

Αγανάκτηση επικράτησε και στο Λουκάρνο, όπου περίπου 300 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Η εφημερίδα της Γενεύης "La Tribune de Geneve" κάνει λόγο για "χαστούκι για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο", την κυβέρνηση, και εκφράζει ανησυχίες για την οικονομία της πόλης, η οποία λειτουργεί με ισχυρή παρουσία ξένων, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα "24 heures" που εκδίδεται στη Λωζάνη έχει τίτλο "Η ημέρα που μια ευημερούσα χώρα επινόησε μια μείζονα κρίση". "Είκοσι ένα χρόνια και δύο μήνες αφότου αρνήθηκε τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (με δημοψήφισμα το 1992 και με σχεδόν ίδιο ποσοστό), ο ελβετικός λαός, διχασμένος και πάλι όσο ποτέ, σταματάει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων". Παρόλο που οι γενικές συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες, η εφημερίδα αναφέρεται στη "δύσκολη δεκαετία" που είχε περάσει τότε η Ελβετία με "οικονομική στασιμότητα, άνοδο της ανεργίας, δημοσιονομική κρίση".

"Η παρτίδα προαναγγέλλεται δύσκολη για μια χώρα πολύ ολοκληρωμένη οικονομικά, αλλά πολύ απομονωμένη πολιτικά", εκτιμά η εφημερίδα.

"Είναι βέβαιο πως το 'ναι' στο κείμενο (του κόμματος) UDC δεν είναι ευνοϊκό για την ελβετική οικονομία και, κατά συνέπεια, για την ευημερία του πληθυσμού", σημειώνει η "Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ" της Ζυρίχης, όπου κέρδισε το "όχι".

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η "Μπάσλερ Τσάιτουνγκ" της Βασιλείας (το "όχι" θριάμβευσε κι εκεί), για την οποία "ολόκληρη η Ελβετία" κέρδισε μια "νίκη": η εφημερίδα εκτιμά ωστόσο πως αυτή η ψηφοφορία ήταν ίσως "η μεγαλύτερη ήττα που έχει υπάρξει ποτέ για την οικονομία και τα συνδικάτα".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών ψήφισε το 50,3% των Ελβετών

Swiss government says vote on immigration is huge disappointment

SHARE:

24Media Network