Χέραλντ Τρίμπιουν: "H Ελλάδα θα τα καταφέρει"

Χέραλντ Τρίμπιουν: "H Ελλάδα θα τα καταφέρει"

"H Ελλάδα θα τα καταφέρει", υποστηρίζει σημερινή αισιόδοξη ανάλυση της "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν"

Με τίτλο "Διαλύεται η ομίχλη πάνω από την Ελλάδα" η "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" (ΙΗΤ), αφιερώνει αισιόδοξο άρθρο γνώμης, για μελλοντική έξοδο από την κρίση και για ανάκαμψη.

"Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση. Υπάρχει όμως ένας αξιόπιστος δρόμος για να φέρει τη χώρα και πάλι στο φως", υπογραμμίζεται στον υπότιτλο.

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία του υπουργού Οικονομίας, Ι. Στουρνάρα με τη σημείωση ότι είναι πιθανόν να μη χρειασθεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας την ερχόμενη χρονιά.

O αρθρογράφος επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι "η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, μπορεί να ξεσπάσει ξανά πολιτική κρίση, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κίνδυνοι και διεθνών κρίσεων", ευελπιστεί όμως ότι το 2014 θα είναι καλύτερο από την "κακή χρονιά" που αναμένεται να είναι το 2013.

Υπογραμμίζει ως θετικά σημεία "τη συνοχή" που έχει επιτευχθεί στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι "η δημοτικότητα του Αντ. Σαμαρά δεν έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει στο ίδιο επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση".

Παράλληλα, τονίζεται, λόγω της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, η τρόικα έδωσε το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της δόσης, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλες δόσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται ότι η Αθήνα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας. Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα ο συντάκτης αναφέρεται στα 50 δισ. για την ανακεφαλαίωση των βιώσιμων τραπεζών και το κλείσιμο των μη βιώσιμων.

"Είναι τραγικό", υποστηρίζει, "το ότι αυτό δεν έγινε στην αρχή της κρίσης, κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ".

Σημειώνει επίσης τον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών, για επείγουσα ρευστότητα από την Τράπεζα Ελλάδας, στα 22 δισ. από τα 120 δισ. ευρώ που ήταν πριν.

Παράλληλα, σημειώνεται, η κυβέρνηση θα μπορέσει επιτέλους να πληρώσει τα χρέη της προς τους επιχειρηματίες με 8,2 δισ. ευρώ από τα χρήματα της τρόικας. Τα χρήματα αυτά θα είναι πολύτιμο οξυγόνο για την αγορά και είναι κρίμα, λέει ο αρθρογράφος, "που δεν είχε γίνει νωρίτερα ώστε να έχει αποφευχθεί το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων".

Σύμφωνα με τον συντάκτη, αναμένεται να αυξηθούν κατά 9%- 10% τα έσοδα από τον τουρισμό χάρις στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που έχει επιτευχθεί με τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

"Αν η Αθήνα διατηρήσει τους ρυθμούς, υπάρχουν ελπίδες να συμφωνήσει η ευρωζώνη για μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι στο 160% του ΑΕΠ και αυτό, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων. Για το συγκεκριμένο θέμα, έχει γίνει ρητή αναφορά στην τελευταία έκθεση της τρόικας", λέει ο συντάκτης.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για πολιτικές εξελίξεις:

"Ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να δελεαστεί και να ζητήσει νέες εκλογές, ιδιαίτερα αν θεωρήσει ότι μπορεί να τις κερδίσει. Αυτό όμως, μπορεί να καταλήξει ως μπούμερανγκ. Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει τριβές με την τρόικα και συνεπώς μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης".

Η "ΙΗΤ" εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να κάνει αρκετά για την καταπολέμηση ολιγοπωλιακών πρακτικών. "Πιθανόν γιατί το κόμμα του είναι στενά συνδεδεμένο με τους ολιγάρχες της χώρας. Η τρόικα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η απελευθέρωση των αγορών είναι ουσιώδης για την ανταγωνιστικότητα και την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα είναι βασικός παράγοντας για το κατά πόσο θα δοθεί και άλλη ανακούφιση χρέους", υπογραμμίζει.

Υπάρχουν τέλος κίνδυνοι για εξωτερικά σοκ. Μέχρι τώρα η Αθήνα ξέφυγε από τη "βόμβα" της Κύπρου. Ο πραγματικός κίνδυνος θα ήταν το ενδεχόμενο διολίσθησης της Κύπρου σε τέτοιο βαθμό ώστε να υποχρεωθεί να βγει από το ευρώ.

"Σε κάθε περίπτωση όμως, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ήταν πριν από χρόνια. Μάλλον η χώρα θα τα καταφέρει", καταλήγει ο συντάκτης.

SHARE:

24Media Network