Χιλιάδες εθνικιστές πραγματοποιούν πορεία στη Μόσχα

Χιλιάδες εθνικιστές πραγματοποιούν πορεία στη Μόσχα

Χιλιάδες ρώσοι εθνικιστές πραγματοποιούν πορείες στη Μόσχα κατά την ετήσια διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παρουσία μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για τη "ρωσική πορεία" η διεξαγωγή της οποίας επετράπη από τις δημοτικές αρχές για 15.000 διαδηλωτές στη συνοικία Λιουμπλίνο της νοτιο-ανατολικής Μόσχας.

Περί τους 3.000 εθνικιστές που ύψωναν σημαίες με τα χρώματα της αυτοκρατορικής Ρωσίας, μαύρο-κίτρινο-λευκό άρχισαν την πορεία τους σε δρόμο στις δύο πλευρές του οποίου είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά φράγματα, ενώ η εξέλιξη της πορείας τελούσε υπό την στενή παρακολούθηση της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του κινήματος "Οι Ρώσοι", ο υπερεθνικιστής Ντμίτρι Ντεμούτσκιν ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Σήμερα ένα τζαμί, αύριο ο τζιχάντ" (ισλαμικός ιερός πόλεμος) που ζητούσαν την υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της άφιξης στη Ρωσία μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, με την ευκαιρία της ημέρας της "Ενότητας του Λαού" -εθνική γιορτή στη Ρωσία-που καθιερώθηκε το 2005 από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας στη Ρωσία.

Η "ρωσική πορεία" στη Μόσχα πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις βίαιες ταραχές κατά των μεταναστών, οι οποίες προκλήθηκαν από τη δολοφονία ενός νεαρού Ρώσου από Αζέρο στο Μπιριούλεβο, επίσης συνοικία της νότιας Μόσχας.

Μετά το περιστατικό αυτό, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας κατά των μεταναστών προχωρώντας σε τουλάχιστον χίλιες συλλήψεις, μετά τις ταραχές αυτές που μαρτυρούν την αύξηση του ξενοφοβικού και υπερεθνικιστικού αισθήματος στη χώρα.

Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών σήμερα στη Μόσχα ήταν η απαγόρευση θεωρήσεων διαβατηρίου στη Ρωσία για τους μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου-μια πρόταση στην οποία ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν τάσσεται ευμενώς.

Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστός επίσης για τις εθνικιστικές του θέσεις, αρνήθηκε φέτος να συμμετάσχει στη "ρωσική πορεία" εξηγώντας στο ιστολόγιό του ότι δεν ήθελε να δώσει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να υπονομεύσει την αξιοπιστία του.

Ο Ναβάλνι, του οποίου η θέση ως σφοδρού πολέμιου του Βλαντίμιρ Πούτιν ενισχύθηκε μετά τη δεύτερη θέση που απέσπασε στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα, τον Σεπτέμβριο, τόνισε ότι η διαδήλωση αυτή δεν πρέπει να θεωρείται μια από τις συγκεντρώσεις ατόμων που χαιρετούν ναζιστικά --παρότι η νεολαία χαιρετά με ναζιστικό τρόπο σε αυτή τη διαδήλωση-καθώς η πλειοψηφία όσων μετέχουν σε αυτή είναι "άνθρωποι απολύτως φυσιολογικοί".

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network