Χονγκ Κονγκ: Νέα συγκέντρωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Νέα συγκέντρωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών
Χονγκ Κονγκ AP

Εδώ κι εβδομάδες, το Χονγκ Κονγκ έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε από ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ επιδιώκουν να κλιμακώσουν την πίεση στην τοπική κυβέρνηση, που είναι φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο, με μια συγκέντρωση αργότερα σήμερα κοντά σε σταθμό από όπου αναχωρούν τρένα υψηλής ταχύτητας για την ηπειρωτική Κίνα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση που ανακοινώθηκε ύστερα από τους βανδαλισμούς και την εισβολή την 1η Ιουλίου στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ από διαδηλωτές, νεαρής ηλικίας στην πλειονότητά τους, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εξέλιξη που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κρίση που έχει ενσκήψει στον διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Εδώ κι εβδομάδες, το Χονγκ Κονγκ έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε από ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα. Η απόρριψη του ακολούθησε τις μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά επίσης και μια σειρά βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το νομοσχέδιο μπήκε στο συρτάρι από την τοπική κυβέρνηση αλλά αυτό δεν άρκεσε για να μειώσει την οργή: ένα πολύ ευρύτερο κίνημα ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει η περιστολή των ελευθεριών στο ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αμετάκλητη ακύρωση των σχεδίων για τις εκδόσεις υπόπτων, ανεξάρτητη έρευνα για τη εκτεταμένη χρήση από την αστυνομία δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, αμνηστία για τους συλληφθέντες και την παραίτηση της κυβερνήτου του Χονγκ Κονγκ, της Κάρι Λαμ.

Είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Καουλούν, στο μη νησιωτικό τμήμα του Χονγκ Κονγκ. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει περί τις 15.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) στο Τσιμ Σα Τσούι, μια περιοχή πολύ δημοφιλή για τους τουρίστες από την ηπειρωτική Κίνα.

Οι διαδηλωτές πρόκειται να μεταβούν στον νέο σταθμό του Δυτικού Καουλούν, που άνοιξε τον Σεπτέμβριο και συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το κινεζικό δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας. Ο σταθμός, που κόστισε πολλά δισεκ. ευρώ, χαρακτηρίζεται από τους αντιπολιτεύομενους Δούρειος Ίππος της Κίνας, καθώς εκεί ισχύουν εν μέρει οι κινεζικοί νόμοι. Στον σταθμό λειτουργούν υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων, το Πεκίνο έχει επίσης δικαιοδοσία κατά μήκος των αποβαθρών, ενώ το Δυτικό Καουλούν απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, που βρίσκονται στα βόρεια.

Η εταιρία MTR του Χονγκ Κονγκ, που διαχειρίζεται τον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλες τις εισόδους στον σταθμό του Δυτικού Καουλούν, εκτός από μία για τους επιβάτες. Το διαδικτυακό σύστημα πώλησης εισιτηρίων για τα τρένα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Σεντζέν έδειχνε ότι είχαν προπωληθεί όλα τα εισιτήρια από τις 14.30 έως τις 18.30 (09.30-13.30 ώρα Ελλάδας), ώρες που συμπίπτουν με αυτές της κινητοποίησης.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο RTHK του Χονγκ Κονγκ, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί θα τεθούν σε επιφυλακή. Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά και θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα