COP27: Ο γνωστότερος πολιτικός κρατούμενος στην Αίγυπτο ξεκινά και απεργία δίψας

COP27: Ο γνωστότερος πολιτικός κρατούμενος στην Αίγυπτο ξεκινά και απεργία δίψας
Αλάα Άμπντελ Φάταχ AP Photo

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας εδώ και επτά μήνες, ανακοίνωσε πως πλέον κάνει και απεργία δίψας. Η επιστολή Σούνακ για την υπόθεση του κρατούμενου.

Ο βρετανοαιγύπτιος πολιτικός κρατούμενος Αλάα Άμπντελ Φάταχ, σε απεργία πείνας επί επτά μήνες, άρχισε επίσης χθες Κυριακή (06/11) απεργία δίψας, ανακοίνωσε η αδελφή του, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε γνωστό πως θέλει να επωφεληθεί από την έναρξη της COP27 στην Αίγυπτο για να συζητήσει την υπόθεσή του με τις αρχές στο Κάιρο.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς. Δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος, στην καλύτερη περίπτωση μένουν 72 ώρες, για να αφεθεί ελεύθερος ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ. Εάν (οι αιγυπτιακές αρχές) δεν το κάνουν, ο θάνατός του θα βρίσκεται σε όλες τις συζητήσεις στην COP27», προειδοποίησε χθες Κυριακή η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, στο Κάιρο.

Πεντακόσια χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, η Αίγυπτος άρχισε να υποδέχεται χθες και θα φιλοξενήσει ως τη 18η Νοεμβρίου τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στην εικοστή έβδομη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ανάμεσά τους, ο κ. Σούνακ πρέπει να «κατανοήσει» πόσο «επείγον» είναι το θέμα: «μετά την COP27, θα είναι πολύ αργά», τόνισε χθες Κυριακή σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Σανάα Σάιφ, αδελφή του Αλάα Άμπντελ Φάταχ, εμβληματικής μορφής της «επανάστασης» του 2011 στην Αίγυπτο, που έχει πάρει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα.

Σε επιστολή του στη Σανάα Σάιφ, ο κ. Σούνακ τη διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του Αλάα Άμπντελ Φάταχ «παραμένει προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση», καθώς πρόκειται για «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρετανό υπήκοο».

«Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην COP27 προσφέρει νέα ευκαιρία να θέσουμε το ζήτημα της υπόθεσης του αδελφού σας στις αιγυπτιακές αρχές», συνέχισε και τη διαβεβαίωσε πως «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι για την επίλυση» του θέματος.

Ποιος είναι ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 να εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Είχε φυλακιστεί το 2019. Οδηγήθηκε στις φυλακές επί των ημερών κάθε προέδρου της Αιγύπτου την τελευταία δεκαετία.

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο κ. Άμπντελ Φάταχ έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως από τη 2η Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του: δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα.

Από την Τρίτη, δεν δέχεται πια καμιά θερμίδα και πλέον χθες «σταμάτησε να πίνει νερό», διευκρίνισε η Σανάα Σάιφ.

«Είναι τρομερά αδυνατισμένος. Την τελευταία φορά που τον είδε η μητέρα μου, έμοιαζε με σκελετό», δήλωνε η κυρία Σάιφ στα μέσα Οκτωβρίου.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κλίματος θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στην τύχη των 60.000 και πλέον φυλακισμένων για λόγους συνείδησης στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της COP27.

Η οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ τους εξέφρασε την αλληλεγγύη της μέσω Twitter.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επισήμανε πως οι συμμετέχοντες στην COP27 θα παρακολουθούνται στενά.

«Οι αρχές επέβαλαν να εγκατασταθούν μικρόφωνα και κάμερες σε όλα τα ταξί» στο Σαρμ ελ Σέιχ, επισήμανε η ΜΚΟ.

Χάρη σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που καλούνται να κατεβάσουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην COP27, οι αιγυπτιακές αρχές θα έχουν «πρόσβαση στην κάμερα, στο μικρόφωνο και στα δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου», που θα μπορούν να μοιράζονται «με τρίτα μέρη», πρόσθεσε η HRW.

Μια εβδομάδα πριν από την COP27, ακτιβιστές ξεσηκώθηκαν εξαιτίας της σύλληψης, την 31η Οκτωβρίου, του ινδού αγωνιστή για το κλίμα Ατζίτ Ρατζαγκοπάλ.

Καθώς ξεκινούσε συμβολική πορεία από το Κάιρο στο Σαρμ ελ Σέιχ, συνελήφθη και κρατήθηκε για βραχύ χρονικό διάστημα, όπως και δικηγόρος που πήγε να τον υπερασπιστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα