Δεκαεπτάχρονος προφυλακίσθηκε για "εξύβριση" του Ερντογάν

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan strolls in the alleys at the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, Monday, Nov. 30, 2015.  (AP Photo/Thibault Camus)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan strolls in the alleys at the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, Monday, Nov. 30, 2015. (AP Photo/Thibault Camus) ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο ανήλικος κατηγορήθηκε ότι εξύβρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας στο facebook και σύμφωνα με τον νόμο "όποιος πλήττει την εικόνα του αρχηγού του κράτους" του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια

Κατηγορίες για "εξύβριση" του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης, απαγγέλθηκαν από δικαστήριο της βορειοδυτικής Τουρκίας σε βάρος ενός 17χρονου, ο οποίος και προφυλακίσθηκε, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Έπειτα από μια καταγγελία, ο ανήλικος, ο οποίος εργάζεται ως οικοδόμος και αναφέρεται μόνο με τα αρχικά του, Φ. Ε., συνελήφθη στην κατοικία του στο Τσορλού και εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου της πόλης αυτής στην επαρχία Τεκιρντάγ, το οποίο απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε βάρος του.

Ο ύποπτος κατηγορείται ότι "εξύβρισε" τον ισχυρό άνδρα της χώρας στη σελίδα του στο Facebook και διώκεται στο πλαίσιο του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο τιμωρεί όποιον "πλήττει την εικόνα" του αρχηγού του κράτους με μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, ο Ερντογάν, οι επικριτές του οποίου καταγγέλλουν τακτικά τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του, έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις βάσει του άρθρου αυτού, με στόχο τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους όσο και απλούς πολίτες.

Μέχρι τώρα έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος πολλών ανηλίκων στο πλαίσιο αυτού του αμφιλεγόμενου νόμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network