Δεν ζητά συγγνώμη ο Ομπάμα για τη συμφωνία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν

Δεν ζητά συγγνώμη ο Ομπάμα για τη συμφωνία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν

Ο αμερικανικός λαός καταλαβαίνει πως μιλάμε για το παιδί κάποιου, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει «συγγνώμη» για τη συμφωνία που επετεύχθη με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και οδήγησε στην απελευθέρωση του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ, που ήταν αιχμάλωτός τους επί μια πενταετία, παρά τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

"Δεν πρόκειται να ζητήσω απολύτως καμιά συγγνώμη για το γεγονός πως εξασφαλίσαμε την επιστροφή ενός νέου στους γονείς του. . . ο αμερικανικός λαός καταλαβαίνει ότι μιλάμε για το παιδί κάποιου. Δεν πρόκειται για κάτι αφηρημένο, δεν πρόκειται για κάποιο είδος πολιτικής μπάλας που παίξαμε", ανέφερε ο Ομπάμα σε έντονο τόνο. "Ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είμαι υπεύθυνος γι' αυτά τα παιδιά", πρόσθεσε.

Ο Μπέργκνταλ αιχμαλωτίστηκε από τους Αφγανούς Ταλιμπάν το 2009. Κάποιοι συνάδελφοί του υποστήριξαν ότι έφυγε οικειοθελώς από τη μονάδα του, και ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να τον εντοπίσουν. Απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με βάση την οποία απελευθερώθηκαν πέντε μαχητές των Ταλιμπάν που ήταν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αναπαύεται και συνομιλεί με το ιατρικό προσωπικό που τον περιθάλπει αλλά δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τους γονείς του.

"Παραμένει σε σταθερή κατάσταση. Η υγεία του συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά. Συνομιλεί με το ιατρικό προσωπικό και είναι πιο ενεργός στο πλαίσιο της θεραπείας του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν.

Ερωτηθείς κατά πόσον η βελτίωση της υγείας του λοχία σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί από το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας για θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι "δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία" για αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network