Denis Kapustin: Ποιος είναι ο Ρώσος νεοναζί που πολεμά στο πλευρό της Ουκρανίας

Διαβάζεται σε 5'
Denis Kapustin: Ποιος είναι ο Ρώσος νεοναζί που πολεμά στο πλευρό της Ουκρανίας
AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο ακροδεξιός χούλιγκαν που από τη Μόσχα και τα γήπεδα ποδοσφαίρου βρέθηκε στο πεδίο της μάχης απέναντι στον Πούτιν. Ο ρόλος του στον πόλεμο.

Στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει στο πλευρό της έναν ισχυρό σύμμαχο, που όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, το οποίο αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία, περιγράφοντας το προφίλ του ακροδεξιού μαχητή και ηγέτη του “Ρωσικού Σώματος Εθελοντών (RVC)”, μίας από τις τρεις ρωσικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά του Κρεμλίνου.

Ο λόγος για τον Denis Kapustin, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ηγηθεί σε πολλές παραστρατιωτικές επιδρομές σε βάρος της Μόσχας, έχοντας σημαίνοντα ρόλο δίπλα στο Κίεβο και κόντρα στον Πούτιν.

Σύμφωνα με το άρθρο, που επικαλείται τις γερμανικές αρχές, ο Kapustin -γνωστός και ως Denis Nikitin και με το ψευδώνυμο “White Rex”- είναι “ένας από τους πιο επιδραστικούς νεοναζί ακτιβιστές” στην Ευρώπη, αποτελώντας έναν ισχυρό “συμπαίκτη” των Ουκρανών από τη μία, αλλά και ένα “θεόσταλτο δώρο για τη Μόσχα από την άλλη”, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει τον πόλεμο ως επιχείρηση “αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας”.

Άλλωστε, τα ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης συνηθίζουν να τονίζουν τις… καταβολές του, όχι ως “παιδί της Ρωσίας”, αλλά ως ακροδεξιό χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Βέβαια, όπως αναφέρει το Politico, η Μόσχα “παραβλέπει το γεγονός ότι πολλές δηλωμένες νεοναζιστικές ομάδες μάχονται για τη Ρωσία”, όπως είχε αποκαλύψει και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δηλώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει τέτοιες ομάδες στις τάξεις του, αναιρώντας το αφήγημά της.

Ποιος είναι, όμως, ο Denis Kapustin

“Είμαστε οι κακοί απέναντι στους πραγματικά κακούς. Σκεφτείτε την ταινία ‘Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος’”, λέει ο ηγέτης του (RVC), το οποίο, μόλις πριν από δύο περίπου εβδομάδες, μαζί με άλλες δύο παραστρατιωτικές ομάδες κατά του Πούτιν με έδρα την Ουκρανία εξαπέλυσαν τις μεγαλύτερες διασυνοριακές επιδρομές τους, παραμένοντας σε ρωσικό έδαφος και πολεμώντας για περισσότερες από 15 μέρες. Πριν από αυτό, η μεγαλύτερη επιδρομή τους ήταν τον Μάιο του 2023, όταν εισέβαλαν σε χωριά και πόλεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

“Περπατώ σε μια λεπτή γραμμή” προσθέτει, προσπαθώντας να αμφισβητήσει την ταμπέλα του νεοναζί.

Ο 40χρονος γεννήθηκε στη Μόσχα και σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε με τους γονείς του στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου γρήγορα δημιούργησε μια τρομακτική φήμη ως Skinhead  “λευκής εξουσίας που τσακώνεται στους δρόμους κυρίως με άτομα της Antifa κοινότητας”, αναφέρει το Politico στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη, αφού αρχικά επέλεξε έναν μονόλογο προς τον δημοσιογράφο που είχε απέναντί του: “Θα προσπαθήσετε να παραμείνετε αμερόληπτοι;. Είναι μια πολύ αστεία η θέση σας, γιατί εδώ και χρόνια προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μας βάλετε στο μάτι. Νεοναζί, ρατσιστές, λευκοί ρατσιστές, τρομεροί τύποι, μπλα, μπλα, μπλα. Και τότε φτάνει η πιο σκοτεινή ώρα στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Και ξαφνικά οι αιώνιοι κακοί αποδεικνύονται γενναίοι, θαρραλέοι, αποφασισμένοι, πεισματάρηδες και ήρωες. Και λένε: ‘Να πάρει, πώς να γράψω γι’ αυτούς;’”.

Από τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο πεδίο της μάχης

Ο Kapustin έχει εδώ και πολύ καιρό σημαντική θέση στη σκηνή του χουλιγκανισμού στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των ακροδεξιών συλλόγων πολεμικών τεχνών. Παράλληλα, συμμετείχε σε επεισόδια στο EURO 2016 στη Μασσαλία, ενώ το 2019 μετακόμισε στο Κίεβο, αφού η Γερμανία ακύρωσε την άδεια παραμονής του και τού επέβαλε απαγόρευση εισόδου.

Σύμφωνα με το Politico, έχει επαφές με αμερικανικές νεοναζιστικές ομάδες και το 2021 συνδιοργάνωσε ένα podcast με τον Ρόμπερτ Ρούντο, ιδρυτή του κινήματος Rise Above, το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση των ακροδεξιών στο Charlottesville.

Ο ίδιος βέβαια δεν “συστήνεται” ως νεοναζί. “Σίγουρα είμαι συντηρητικός, παραδοσιακός και δεξιός”, λέει στην ιστοσελίδα.

“Θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο μέρος του δεξιού κινήματος. Αλλά όταν λέμε δεξιό κίνημα, τι σημαίνει αυτό; Θα σήμαινε αυτό ότι αγωνίζομαι για τον ξυλοδαρμό μεταναστών ή κάτι τέτοιο; Όχι, είμαι ένας ενήλικας άνθρωπος. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού. Σκεφτόμασταν ότι ο μετανάστης είναι ο εχθρός. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση του Πούτιν”.

Ωστόσο, δεν ξεχνά να επισημαίνει ότι είναι “Ρώσος εθνικιστής”, αλλά αγωνίζεται για την Ουκρανία, επειδή “οι Ρώσοι εθνικιστές” πρέπει να είναι εναντίον του Πούτιν. “Το να είσαι πατριώτης, να είσαι εθνικιστής, προφανώς σημαίνει να εύχεσαι το καλύτερο για τους δικούς σου ανθρώπους, για τα παιδιά σου, για τη χώρα σου. Αλλά ξέρω ακριβώς ότι ο Πούτιν είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη Ρωσία. Γι’ αυτό λοιπόν οι τύποι, οι πρώην σύντροφοί μου, που πολεμούν γι’ αυτόν και θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικιστές, είναι ο χειρότερος εχθρός για μένα. Με θεωρούν προδότη. Εγώ τους θεωρώ προδότες“.

Και προσθέτει: “Είμαστε επίσημο τμήμα του ουκρανικού στρατού, αλλά έχουμε σοβαρές πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτική ατζέντα,  να βαδίσουμε προς τη Μόσχα και να διαλύσουμε το καθεστώς Πούτιν. Αυτό είναι προφανώς προς το συμφέρον της Ουκρανίας”.

Όσο για τις… ιδέες του; “Ένας από τους συναδέλφους σας προσπάθησε να με στριμώξει πρόσφατα και με ρώτησε αν θα δεχόμασταν έναν μαύρο, ή ομοφυλόφιλο ή τρανς στο σώμα. Και του απάντησα: ‘Όχι, γιατί δεν θα αισθανόταν άνετα γύρω μας και εμείς δεν θα αισθανόμασταν άνετα γύρω του“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα