Δευτέρη μέρα διαδηλώσεων στη Ρωσία υπέρ του κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ

Δευτέρη μέρα διαδηλώσεων στη Ρωσία υπέρ του κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ
Δευτέρη μέρα διαδηλώσεων στη Ρωσία υπέρ του κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ AP

Ο 50χρονος Σεργκέι Φουργκάλ είναι ύποπτος για τη διοργάνωση δολοφονιών επιχειρηματιών πριν από 15 χρόνια. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε υποστήριξη του.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Χαμπάροφσκ, στην Ρωσία, σε υποστήριξη προς τον κυβερνήτη της περιοχής, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνους.

Ο 50χρονος Σεργκέι Φουργκάλ τέθηκε την Πέμπτη υπό προσωρινή κράτηση ως τον Σεπτέμβριο. Αυτός είναι ύποπτος για τη διοργάνωση δολοφονιών επιχειρηματιών πριν από 15 χρόνια. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο του Χαμπάροφσκ και συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από την έδρα της περιφερειακής αρχής. Η τοπική πτέρυγα του κινήματος του αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι υπολόγισε ότι οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ναντέζντα Τομτσένκο, τις δηλώσεις της οποίας επικαλέστηκε το TASS, δήλωσε ότι πρόκειται για μια “πρόκληση για να δυσφημιστεί η δράση υποστήριξης της προηγούμενης ημέρας”.

Χθες Σάββατο 10.000 ως 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαδήλωσαν στο Χαμπάροφσκ σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Φουργκάλ, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην περιοχή. Διαδηλωτές φώναζαν κυρίως συνθήματα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η περιφερειακή αρχή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για “προκλητικά συνθήματα”. “Διατηρήστε την κοινή σας λογική! Σας υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συναθροίσεις απαγορεύονται αυτήν την περίοδο” λόγω του νέου κορονοϊού, σημείωσε σε μήνυμά της στην σελίδα της στο Instagram.

Ο Σεργκέι Φουργκάλ, πρώην γιατρός, επιχειρηματίας και βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου, εξελέγη προς έκπληξη όλων το 2018 κυβερνήτης της περιοχής του Χαμπάροφσκ με ποσοστό σχεδόν 70% των ψήφων, εκτοπίζοντας τον υποψήφιο του κόμματος του προέδρου Πούτιν Ενωμένη Ρωσία.

Το κόμμα του Φουργκάλ, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εμφανίζεται ορισμένες φορές επικριτικό προς την εξουσία στη Ρωσία, αλλά υποστηρίζει εν γένει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως συνέβη κυρίως με τις πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο να ενισχύσει την εξουσία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα