Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αρχίζει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αρχίζει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ
Ισραήλ-Παλαιστίνη AP

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μέσω της Γενικής Εισαγγελέως, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει έρευνα για την τέλεση πιθανών εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ.

Τα όσα έχει πράξει το Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μετά από σχετικές ενέργειες των Παλαιστινίων η Γενική Εισαγγελέας Φατού Μπενσούντα γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να αρχίσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα στη Δυτική Οχθη, τη Δυτική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως κατά το 2015.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ το οποίο μέσω του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι το δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περίπτωση αυτή και το κατηγόρησε ότι επιχειρεί την απονομιμοποίηση του κράτους του Ισραήλ.

Η Μπενσούντα πάντως επιμένει και επιθυμεί να συγκεντρώσει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν την έρευνα. “Η έρευνα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της δικαιοσύνης” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο των ερευνών της αναμένεται να μπουν θέματα όπως οι εποικισμοί του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version