Δικαστήριο ΗΠΑ: Υπεύθυνο για τον καρκίνο ενός άνδρα ζιζανιοκτόνο της Bayer με γλυφοσάτη

Το ζιζανιοκτόνο Roundup προς πώληση σε κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο
Το ζιζανιοκτόνο Roundup προς πώληση σε κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο AP

Το ζιζανιοκτόνο Roundup χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Εν αναμονή της απόφασης για τυχόν ευθύνη της εταιρίας.

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ότι ένα ζιζανιοκτόνο της εταιρείας Bayer AG με βάση τη γλυφοσάτη υπήρξε "ουσιαστικός παράγοντας" στην εμφάνιση καρκίνου σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίκο έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Στη δεύτερη φάση της δίκης, την Τετάρτη, οι ίδιοι ένορκοι θα κληθούν να καθορίσουν την ευθύνη της εταιρείας και την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η Bayer επιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ενόρκων. "Είμαστε σίγουροι ότι οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και ότι η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν", πρόσθεσε.

Η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto, η οποία παρασκευάζει το Roundup.

Η υπόθεση αυτή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ για το Roundup. Σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αργεντινή: Πέθανε ο Φαμπιάν Τομάσι, σύμβολο του αγώνα κατά της γλυφοσάτης

Ο "πόλεμος" για τη γλυφοσάτη - "Ιστορική απόφαση" η καταδίκη της Monsanto

Bayer: Η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα

SHARE:

24Media Network