Διπλασιάστηκε ο αριθμός των φορέων του HIV μέσα σε 5 χρόνια στην Ρωσία

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των φορέων του HIV μέσα σε 5 χρόνια στην Ρωσία

Ανησυχητική έξαρση του ιού του Έιτζ στην Ρωσία. Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των φορέων τα τελευταία πέντε χρόνια

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Ρωσία που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις επίσημες εκτιμήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα να καταγράφουν την αύξησή τους από τους 370.000 στους 703.000 το 2012.

Η αύξηση σε ετήσια βάση ανήλθε σε 5%, ή 62.000 κρούσματα από το 2011, δήλωσε ο Βαντίμ Ποκρόβσκι, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Καταπολέμησης του AIDS, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ανεξάρτητοι ερευνητές στην Ρωσία ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και είναι φορείς του ιού είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι λέει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πάνω από 1 εκατ. από τους συνολικά 143 εκατ. κατοίκους της Ρωσίας είναι φορείς του ιού που προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Ο Γκενάντι Ονισένκο, ανώτατος αξιωματούχος του υγειονομικού τομέα στη Ρωσική Ομοσπονδία, απέδωσε πρόσφατα την εξάπλωση του HIV στη χώρα στην κοινή χρήση βελόνων από μέρους των εξαρτημένων από ναρκωτικά. Πάνω από 600.000 άνθρωποι έχει καταγραφεί ότι είναι φορείς του HIV στη Ρωσία από το 1987, επισήμανε.

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Καταπολέμησης του AIDS, που εδρεύει στην Μόσχα, ανέφερε ότι σημειώνεται παράλληλα απότομη άνοδος στον κοινωνικό στιγματισμό έναντι των φορέων του ιού και των ασθενών, καθώς ακτιβιστές καταγγέλλουν ανεπάρκεια φαρμάκων και έλλειψη πληροφόρησης για τον HIV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.πρακτ.

SHARE: