Διεθνής συνάντηση για τη Συριακή κρίση στη Βιέννη

Διεθνής συνάντηση για τη Συριακή κρίση στη Βιέννη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, του Ιράν καθώς και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ,σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Βιέννη για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχεδιάζουν να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στη Βιέννη για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης, σύμφωνα με πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ το Κρεμλίνο ζήτησε ο διάλογος αυτός να διευρυνθεί.

"Την Παρασκευή, ο αριθμός των διαπραγματευτών μπορεί να αυξηθεί", πρόσθεσε η πηγή, καθώς το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα να υπάρξει ευρύτερος διάλογος για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.

"Ένας διάλογος συνεχίζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους όταν ερωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης.

"Ζητούμε να διευρυνθεί ο διάλογος", πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Ζαρίφ συζήτησαν τηλεφωνικά σχετικά τη συνάντησή τους που έχουν προγραμματίσει για το τέλος της εβδομάδας στη Βιέννη για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Στο τραπέζι Ιράν, Αίγυπτος και Ιράκ

Στη συνέχεια υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Αιγύπτου και του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διεθνείς συνομιλίες για την κρίση στη Συρία που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στη Βιέννη, έγινε γνωστό από την Τεχεράνη, το Κάιρο και τη Βαγδάτη.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι υφυπουργοί του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, Αμπάς Αρακτσί και Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τη Συρία που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στη Βιέννη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικου υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Στο Κάιρο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα συμμετάσχει επίσης στις εν λόγω διεθνείς συνομιλίες.

Στη Βαγδάτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών Νάζαρ αλ-Χαϊράλα θα συμετάσχει την Παρασκευή στις συνομιλίες της Βιέννης.

ΕΕ - Λίβανος - Γαλλία θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση

Επιπλέον, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ ανακοινώθηκε πως στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και ο Λίβανος.

Η απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στη διευθέτηση μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει φέτος μια μείζονα κρίση στην Ευρώπη λόγω της συρροής σύρων προσφύγων.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται πολύ σ' αυτό που συμβαίνει στη Συρία", δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Βιέννη και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες αυτές. Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η Γαλλία δεν είχε συμετάσχει στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας για τη Συρία στη Βιέννη, αλλά φιλοξένησε χωριστές συνομιλίες χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

Στη Βηρυτό, πηγή στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες της Παρασκευής κατόπιν προσκλήσεως της Ρωσίας.

"Ο Λίβανος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βιέννης", δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Μπασίλ θα έχει διμερείς συνομιλίες αύριο Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE: