Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ακόμη ένας νεκρός – Χιλιάδες ξανά στους δρόμους παρά την απαγόρευση

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ακόμη ένας νεκρός – Χιλιάδες ξανά στους δρόμους παρά την απαγόρευση
Νέα Υόρκη. AP

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε αμερικανικές πόλεις ενω 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς εστάλησαν στην Ουάσιγκτον. Στην συγκέντρωση του Χιούστον συμμετείχε και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Χιλιάδες Νεουορκέζοι αψήφισαν την απαγόρευση για άλλη μια μέρα και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με το ABC, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν την Τρίτη έναν άνδρα στο Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δίκτυο, ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία επίσης συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Στο μεταξύ διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι την περιοχή έξω απο το Λευκό Οίκο διαδηλώνοντας ειρηνικά.

Μέλη της οικογένειας του Τζιρτζ Φλόιντ στη συγκέντρωση στο Τέξας. AP
 

Στο Χιούστον του Τέξας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τους 60.000.

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version