Δραματική έκκληση Πουτζδεμόν για οικονομική βοήθεια

Δραματική έκκληση Πουτζδεμόν για οικονομική βοήθεια
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν AP

Το ισπανικό δημόσιο αξιώνει την επιστροφή των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Καταλανούς για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ζήτησε την Τρίτη από τους υποστηρικτές της αυτονομίας της περιφέρειας να δωρίσουν χρήματα, αφότου οι ισπανικές αρχές διέταξαν τον ίδιο και 19 ακόμη άτομα να πληρώσουν 4,1 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκαν στο παράνομο-σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη- δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

Μετά το δημοψήφισμα ο Πουτζδεμόν έφυγε για το Βέλγιο, ενώ άλλα ηγετικά στελέχη αυτονομιστών φυλακίστηκαν. «Αν ψηφίσατε την 1η Οκτωβρίου, σας χρειαζόμαστε», τόνισε ο Πουτζδεμόν με ανάρτησή του στο twitter που συνοδευόταν με έναν σύνδεσμο σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης, που είναι σήμερα ευρωβουλευτής και εξακολουθεί να ζει εξόριστος στο Βέλγιο, δήλωσε πως η ανώτατη ελεγκτική υπηρεσία δημοσίου έδωσε στον ίδιο και σε άλλους αυτονομιστές πολιτικούς διορία 15 ημερών να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλιώς θα κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ελεγκτική υπηρεσία, που επιβλέπει τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας και τους φορείς του δημόσιου τομέα, δεν επιβεβαίωσε άμεσα τη δήλωση του Πουτζδεμόν. Η έκκληση του τελευταίου για συγκέντρωση χρημάτων έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς Μαδρίτη και Βαρκελώνη προγραμματίζουν να έχουν συνομιλίες για το μέλλον της Καταλονίας.

Νωρίτερα την Τρίτη, έξι κρατούμενοι αυτονομιστές ηγέτες αποφυλακίστηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, για να καταθέσουν στο καταλανικό κοινοβούλιο, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές φώναζαν «Ανεξαρτησία» και «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα