Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών

Δύο νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών
A Palestinian protester runs for cover from teargas fired by Israeli troops during clashes on the Israeli border with Gaza, Friday, Dec. 22, 2017. (AP Photo/ Khalil Hamra) (AP Photo/ Khalil Hamra)

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Ζακαρία Αλ-Καφάμεχ, 24 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος από Ισραηλινούς κοντά στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων ανακοίνωσε στη συνέχεια τον θάνατο και ενός δεύτερου Παλαιστινίου από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Παλαιστίνιος, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στήθος στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ήταν ο ένατος και ο δέκατος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής απόφασης στις 6 Δεκεμβρίου.

Έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, εκτοξεύοντας πέτρες προς την κατεύθυνση Ισραηλινών στρατιωτών από την άλλη πλευρά του φράχτη σε διαφορετικά σημεία της περιοχής, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν εκτοξεύοντας καπνογόνα και πραγματικές σφαίρες ή σφαίρες από καουτσούκ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χαμάς, που διοικεί την απομονωμένη περιοχή, είχε καλέσει εκ νέου σε μια «ημέρα οργής» την τρίτη από την 6η Δεκεμβρίου, μετά την προσευχή.

Εξάλλου, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις εντός ή κοντά σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, που δήλωσε επίσης ότι περιέθαλψε δεκάδες ανθρώπους.

Στην Ιερουσαλήμ τα επεισόδια περιορίστηκαν σε συμπλοκές στην Παλιά Πόλη που είχε τεθεί υπό ισχυρή ισραηλινή προστασία, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην οποία έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πλατεία των Τεμενών.

Η μονομερής απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαφοροποιηθεί από την αμερικανική διπλωματία ολόκληρων δεκαετιών προκάλεσε διαδηλώσεις και σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη που οδήγησαν σε τραυματισμούς εκατοντάδων ανθρώπων και δεκάδες συλλήψεις.

Δύο από τους Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν μετά τις 6 Δεκεμβρίου πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι άλλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ οδήγησε επίσης σε διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν που φυλάσσεται από σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας. Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ιερουσαλήμ, παντοτινή πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αμπάς: Δεν θα δεχθούμε κανένα σχέδιο των ΗΠΑ

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν «κανένα σχέδιο» ειρήνης το οποίο θα προταθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Μέση Ανατολή, μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, από την πλευρά του, εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον έχει «περιθωριοποιηθεί».

«Δεν θα δεχθούμε κανένα σχέδιο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την επομένη μιας αρκετά ευρείας καταδίκης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτοαποκλείστηκαν» πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κατά την προσεχή επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή που αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στην άνοιξη του 2018.

Από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, 128 ψήφισαν υπέρ αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος, περιλαμβανομένων πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Ο αριθμός των χωρών που δεν ενέκριναν το ψήφισμα επέτρεψε στις ΗΠΑ –που είχαν επισείσει την απειλή οικονομικών αντιποίνων εις βάρος του ΟΗΕ– να περιορίσουν τη ζημιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/ Khalil Hamra

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα