Δυτική Οχθη: Ο κορονοϊός θα διπλασιάσει το ποσοστό της φτώχειας

Εικόνα από τη ζωή στη Δυτική Όχθη
Εικόνα από τη ζωή στη Δυτική Όχθη AP

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Δυτική Οχθη.

Ο αριθμός των φτωχών οικογενειών μπορεί να διπλασιασθεί φέτος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία απειλεί τα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μέχρι τώρα, τα εδάφη αυτά είχαν σχετικά ξεφύγει από την πανδημία, καθώς είχαν καταγραφεί συνολικά 447 κρούσματα και τρεις νεκροί μεταξύ των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως η κρίση έχει περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα τη στιγμή που οι τοπικές αρχές δέχονται πίεση για να ενισχύσουν τόσο τα υγειονομικά μέτρα όσο και την οικονομική ανάκαμψη. «Πριν ακόμη από την πανδημία της Covid-19, περίπου το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή 53% στη Γάζα και 14% στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών αναμένεται να φθάσει το 30% στην Δυτική Όχθη και το 64% στη Γάζα», επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι σημαντικότερος στη Δυτική Όχθη, καθώς δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί εργάζονται στο Ισραήλ, το οποίο πλήττεται επίσης από την κρίση, αλλά όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.

Εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των εργαζομένων αυτών μειώθηκε, πράγμα που έχει επιφέρει μια «σημαντική μείωση» της οικονομικής συνεισφοράς τους.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη, Κορονοϊός
SHARE: