EastMed: Μετά το ναυάγιο, ο Ερντογάν “καλοβλέπει” το Ισραήλ για τα ενεργειακά

EastMed: Μετά το ναυάγιο, ο Ερντογάν “καλοβλέπει” το Ισραήλ για τα ενεργειακά
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Domenico Stinellis, File)

"Άνοιγμα" στο Ισραήλ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν αποκλείεται να βρεθεί και με τον πρόεδρο της χώρας.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed “αφού έκαναν οικονομικές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος” δήλωσε την Τρίτη σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ακόμη πως αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ. «Έχουμε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο (Ισαάκ) Χέρτσογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο μια «προοδευτική» προσέγγιση με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις της με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010, μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ναυάγιο του project του EastMed, λέγοντας: “Η Αμερική υπολογίζει τα πάντα με βάση το κεφάλαιο. Ηταν φανερό, και οι Αμερικανοί το κατάλαβαν, ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν έβγαιναν. Οταν σιγουρεύτηκαν γι’ αυτό, απέσυραν την υποστήριξή τους”, ενώ επανέλαβε ότι “χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει EastMed”.

Ο αγωγός ο οποίος είχε ενώσει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ (και εν συνεχεία στην Ιταλία) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως ιδιαίτερα κοστοβόρος.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν την απόσυρση της στήριξής τους στο έργο με non-paper πριν από μερικές ημέρες προκαλώντας προβληματισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα