Έχουν όπισθεν τα αεροπλάνα;

Έχουν όπισθεν τα αεροπλάνα;
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Iστοσελίδα που διατηρούν Αμερικανοί αεροπόροι απαντά σε μια εύλογη απορία.

Το Flight Deck Friend είναι ιστοσελίδα που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία προσφέρει σε όλους τους αεροπόρους (όλων των επιπέδων) ό,τι μπορεί να χρειάζονται. Από πληροφορίες έως εργαλεία επαγγελματικής εξέλιξης. Προσφέρει και σε όσους δεν έχουν σχέση με τα αεροπλάνα πληροφορίες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα, αν μπορούν να κάνουν όπισθεν τα αεροσκάφη.

Διευκρινίζεται λοιπόν, πως θεωρητικά όλα τα επιβατικά αεροσκάφη μπορούν να οπισθοδρομήσουν ενώ είναι στο έδαφος (όπως φεύγουν από την πύλη), χρησιμοποιώντας αντίστροφη ώθηση. Πρακτικά, μόνο τα μικρά επιβατικά αεροσκάφη κάνουν όπισθεν στον αεροδιάδρομο, ώστε να μην έχουν ανάγκη ρυμουλκό -που πολλές φορές δεν υπάρχει σε μικρά αεροδρόμια. Έτσι εξοικονομούν χρόνο και την ανάγκη για βοήθεια άλλων.

Σημειώνεται πως τα αεροσκάφη που κάνουν όπισθεν είναι αυτά που έχουν έλικα. Στα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη (των 300 τόνων), η οπισθοδρόμηση είναι επικίνδυνη, καθώς α) λόγω μεγέθους καταλαμβάνουν πολύ χώρο, β) συνήθως κοντά τους υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, γ) οι πιλότοι δεν έχουν ορατότητα (άρα τα ατυχήματα είναι πολύ πιθανά) και δ) απαιτείται υψηλή ισχύ -τόση που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υποδομή του αεροδρομίου, σε άλλα αεροπλάνα και σε ανθρώπους. Η έλλειψη ελέγχου και ευελιξίας κάνει προτιμότερο το ρυμούλκισμα.

Αν μπορούν να κάνουν όπισθεν, όταν είναι στον αέρα; Όχι, αφού οι πιλότοι δεν μπορούν να προβούν σε σκόπιμη αντίστροφη ώση, καθώς είναι λειτουργία που παραμένει ‘κλειδωμένη’ έως ότου ακουμπήσουν οι τροχοί στο έδαφος. Αν πρέπει να γυρίσει πίσω ενώ είναι στον αέρα, έχει το χώρο να στρίψει.

“Για να συνεχίσει να πετάει ένα αεροπλάνο, πρέπει να ρέει αέρας πάνω από τα φτερά. Για να διασφαλιστεί αυτό, πρέπει να πετά με ελάχιστη ταχύτητα προς τα εμπρός. Δεν μπορεί να μείνει ψηλά χωρίς να διατηρεί την ελάχιστη ταχύτητα αέρα προς τα εμπρός. Εάν πάει πολύ αργά, δεν ρέει αρκετός αέρας και αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια στήριξης.”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά αεροσκάφη, υπάρχουν λίγοι τύποι που μπορούν να οπισθοδρομήσουν κατά την πτήση (Lockheed Martin F-35 Lightning II και το Harrier Jump Jet).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα