ΕΕ: Brexit και μετανάστευση κυριαρχούν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

ΕΕ: Brexit και μετανάστευση κυριαρχούν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά με ένα δείπνο στο οποίο θα παραστεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, προτού οι "27" συζητήσουν στη συνέχεια χωρίς αυτήν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Με ένα (ακόμα) δείπνο για το Brexit θα ξεκινήσει αύριο, 17 Οκτωβρίου, η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Του δείπνου θα προηγηθεί η ενημέρωση των 27 από την Βρετανή Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία στη συνέχεια θα αποχωρήσει, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση των 27, παρουσία και του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τη Σύνοδο Κορυφής έχει εστιαστεί σε αυτό το δείπνο, μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους όρους του «διαζυγίου» Λονδίνου- Βρυξελλών. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το άτακτο Brexit, ωστόσο στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος Τουσκ προς τους ηγέτες των κρατών μελών προτρέπει «να προσπαθήσουν όσο μπορούν για μια συμφωνία» άμεσα.

Εκτός από την Τερέζα Μέι, στον 3ο όροφο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και τα διαδικαστικά για την ψήφο του Κοινοβουλίου.

Η μετανάστευση ξανά στο τραπέζι

Κατά τα άλλα, το εμπόριο, η μετανάστευση και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων την Πέμπτη, με τη συμμετοχή και των 28 ηγετών. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις ΗΠΑ, αλλά και ο Καγκελάριος Κουρτς της Αυστρίας θα παρουσιάσει τα νεότερα σε σχέση με τη Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου, όπου η έμφαση είχε δοθεί στη μετανάστευση.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, δεν αναμένονται μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις. «Θα υπάρξει ενημέρωση από τις επαφές της ΕΕ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για κέντρα μεταναστών στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και θα χρειαστεί χρόνο. Δεν προεξοφλείται τίποτα», είπε.

Η έμφαση τώρα δίνεται στην αναμόρφωση του κανονισμού για το άσυλο. Ο Επιτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε στείλει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών, ζητώντας να υιοθετηθούν οι ήδη ώριμες και προχωρημένες προτάσεις.

Ωστόσο, το θέμα της μετανάστευσης «παραμένει περίπλοκο και σίγουρα πιο περίπλοκο από αυτό που αναμέναμε τον περασμένο Ιούνιο», παραδέχτηκε ο αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «υπάρχει πρόθεση των ηγετών να εξοπλιστεί καταλλήλως η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις απειλές μεταξύ των οποίων και του κυβερνοχώρου», διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αφορά σε δράσεις κατά της Ρωσίας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις εργασίες των υπουργών Οικονομικών σε σχέση με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Το παρόν σε αυτήν την συζήτηση θα δώσει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, αλλά με την Ιταλία –κυρίως- να φέρνει προσχώματα, είναι άγνωστο το πού τελικά θα καταλήξει. Το θέμα της Ιταλίας και του προϋπολογισμού της πάντως δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου. Θεωρείται βέβαια σίγουρο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων.

H παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη Σύνοδο ΕΕ- χωρών της Ασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα