ΕΕ: Brexit με την παρούσα συμφωνία ή χωρίς συμφωνία

Φωτό αρχείου: Brexit
Φωτό αρχείου: Brexit AP

Σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν δεν τελεσφορήσει η παρούσα, επεξεργάζονται στην Ένωση.

Η Τερέζα Μέι αγωνίζεται για να κρατήσει ζωντανό το σχέδιο συμφωνίας του Brexit στο οποίο κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη εβδομάδα και να το περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, εν μέσω σφοδρής κριτικής που δέχεται από βρετανούς πολιτικούς, τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και εκείνους που θέλουν την διατήρηση στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει στο τραπέζι", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απέκλεισε επίσης από την πλευρά του οποιαδήποτε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερο από δύο χρόνια αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, Λονδίνο και Βρυξέλλες έφθασαν επιτέλους σε μία συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα διαπραγματεύονται το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή τους όρους του διαζυγίου.

ADVERTISING

Αν και η τύχη της συμφωνίας είναι αδιευκρίνιστη στην βρετανική πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της επόμενης Κυριακής που θα την επικυρώσει.

Οι 27 επεξεργάζονται επίσης σχέδια για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εάν το παρόν σχέδιο δεν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμπεφωνημένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις οικονομικές και άλλες σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

"Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν προσερχόμενος στις συζητήσεις των ευρωπαίων υπουργών για το Brexit. "Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η παρούσα συμφωνία να γίνει πραγματικότητα".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ εξέφρασε την ίδια άποψη, ενώ ο ολλανδός ομόλογός του Στεφ Μπλοκ παρότρυνε για ένα φιλόδοξο "όραμα" για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ στην πολιτική διακήρυξη που συζητείται αυτήν την στιγμή στις Βρυξέλλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Η "μέρα της κρίσης" για την Μέι

Brexit: Η μεγάλη εβδομάδα της Μέι

Τερέζα Μέι: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες - Αν ανατραπώ κινδυνεύει το Brexit

SHARE:

24Media Network