ΕΕ: Επικρίνει την καταστροφή χωριού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ

ΕΕ: Επικρίνει την καταστροφή χωριού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ
Παλαιστίνια σε διαμαρτυρία υπέρ των απεργών πείνας, κρατούμενων του Ισραήλ, 2017 ap

Κατεδαφίσεις στις οποίες προχωρά ο ισραηλινός στρατός, μετά την καταστροφή χωριού Βεδουίνων, άφησαν πολλές οικογένειες άστεγες εν μέσω του χειμώνα και της πανδημίας, όπως επεσήμανε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε χθες Πέμπτη τις κατεδαφίσεις στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι αρχές του Ισραήλ, μετά την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτή η κατεδάφιση ευρείας κλίμακας είναι άλλο ένα παράδειγμα της λυπηρής τάσης των κατασχέσεων και των καταστροφών», δήλωσε ο Σβεν Κιν φον Μπούργκντορσφ, ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής στο Χούμσα αλ Μπκαΐα.

Τον ευρωπαίο διπλωμάτη συνόδευσε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Επτά σκηνές, στις οποίες διέμεναν 66 άνθρωποι, καταστράφηκαν προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση B’Tselem. Σπίτια κατασχέθηκαν τη Δευτέρα στο κοντινό χωριό Χίρμπετ Χούμσα.

Τον Νοέμβριο, η καταστροφή σπιτιών στο χωριό προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις.

Σύμφωνα με την B’Tselem, ο ισραηλινός στρατός είχε σκοπό να κατασχέσει τα χωράφια κατοίκων.

Το COGAT, το γραφείο σύνδεσης του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, αντέτεινε ότι τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν είχαν ανεγερθεί παράνομα και ότι βρίσκονταν σε στρατιωτική περιοχή όπου γίνονται ασκήσεις σκοποβολής, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο. Ανέφερε ότι τους προτάθηκαν τοποθεσίες όπου μπορούν να μετεγκατασταθούν.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της ΕΕ επισήμανε ότι οι κατεδαφίσεις άφησαν πολλές οικογένειες άστεγες εν μέσω του χειμώνα κι εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αναμένουμε από τις ισραηλινές αρχές να απόσχουν από περαιτέρω κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της ιστορικής παλιάς πόλης, το 1967, αποσπώντας τα εδάφη αυτά από την Ιορδανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα