ΕΕ για επαναπατρισμό Ευρωπαίων: "Το 90% έχει επιστρέψει"

Γερμανοί αναμένουν την πτήση τους από Αργεντινή για Γερμανία
Γερμανοί αναμένουν την πτήση τους από Αργεντινή για Γερμανία AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι μέχρι την Πρωτομαγιά, πάνω από 550.000 Ευρωπαίοι που είχαν αποκλειστεί εκ΄τος ΕΕ είχαν καταφέρει να επαναπατριστούν.

Ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που αποκλείστηκαν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα, λόγω κορονοϊού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

"Όταν η παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έφθασε στην κορύφωσή της, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη" Η κατάσταση αυτή "έπληττε περίπου 600.000 πολίτες μας", ανέφερε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

"Ως την 1η Μαΐου, είχαμε επανενώσει πάνω από 550.000 Ευρωπαίους με τις οικογένειές τους — αυτό σημαίνει πως το 90% εξ όσων είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό έχει επιστρέψει", πρόσθεσε ο Ισπανός, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη "μοναδική προξενική συνεργασία" μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της: "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε το 10% των Ευρωπαίων που απομένει να επιστρέψει αεροπορικώς", υποσχέθηκε.

Για τον Μπορέλ, αυτή η επιχείρηση επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας δείχνει ότι "η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες της".

Η επιστροφή των 50.000 Ευρωπαίων που απομένουν αναγγέλλεται πάντως δύσκολη υπόθεση, εκτιμά η Ντι Βελτ.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις περιπτώσεις του Μαρόκου, που "συνεχίζει να μη δίνει έγκριση» σε πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων, καθώς και των Φιλιππίνων, του Καμερούν και της Ινδίας, όπου η πρόσβαση στα αεροδρόμια είναι δύσκολη λόγω των «πολύ αυστηρών περιορισμών" στις αερομεταφορές.

Μόνο η Γερμανία μέτραγε 240.000 υπηκόους της στο εξωτερικό όταν έκλεισαν τα σύνορα στα μέσα Μαρτίου και διακόπηκε η πλειονότητα των αεροπορικών συνδέσεων.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network