Η Δανία κατασκόπευε χώρες-μέλη της ΕΕ για λογαριασμό των ΗΠΑ

Η Δανία κατασκόπευε χώρες-μέλη της ΕΕ για λογαριασμό των ΗΠΑ
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Shutterstock

Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ενιαία οντότητα κρατών-μελών. Στην πράξη φαίνεται ότι η μία χώρα κατασκοπεύει άλλες για λογαριασμό τρίτων.

Ούτε στα πιο ευφάνταστα κατασκοπευτικά θρίλερ του Χόλιγουντ μπορούσε να χωρέσει σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών χώρα μέλους της ΕΕ θα παρακολουθούσε ηγέτες άλλων χωρών της ΕΕ για λογαριασμό μη μέλους.

Συνέβη όμως στο θαυμαστό κόσμο που ακούει στο όνομα “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Η χώρα της οποίας οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέλαβαν τη σχετική δουλειά είναι η Δανία. Με δική της φροντίδα και δικά της μέσα, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν ένα σωρό κόσμο στην Ευρώπη, ακόμα και την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ (όπως έχει ισχυριστεί και ο Εντουαρν Σνόουντεν).

Την είδηση δεν τη μετέδωσε ένα τυχαίο μέσο. Πρόκειται για ρεπορτάζ που έπαιξε στην κρατική τηλεόραση και στο κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας κατασκόπευσε επίσης αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, πάντα για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Αμυνας της Δανίας ήρθε, όπως γίνεται κατανοητό, σε τρομερά δύσκολη θέση. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι “η συστηματική υποκλοπή στενών συμμάχων ήταν σαφώς απαράδεκτη”.

Ακόμα πιο αμήχανος ο (Nορβηγός) επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ είπε: “Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν εμπλέκεται, δεν εναπόκειται λοιπόν στο ΝΑΤΟ να μπει σε αυτά τα ζητήματα. Περιμένω ότι αυτοί οι Σύμμαχοι οι οποίοι εμπλέκονται θα καθήσουν και θα βρουν τρόπο να αποδείξουν τα γεγονότα και να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα”.

Εξηγήσεις απαιτούν Μέρκελ και Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν τις ΗΠΑ και τη Δανία να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες.

«Δεν είναι αποδεκτό, μεταξύ συμμάχων και, ακόμη περισσότερο, μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων», τόνισε ο Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής συνόδου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αμέσως μετά, η Μέρκελ επιδοκίμασε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ξεκαθαριστεί πλήρως το τι συνέβη, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα