ΕΕ: Παρατείνεται η προσωρινή προστασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Διαβάζεται σε 2'
Σημαία της Ουκρανίας (αρχείου)
Σημαία της Ουκρανίας (αρχείου) Dimitris Kapantais / SOOC

Η ΕΕ παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες ως το Μάρτιο του 2026.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας που χορηγήθηκε σε 4,2 εκατομμύρια Ουκρανούς που διέφυγαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, έως το Μάρτιο του 2026.

O προσωρινός μηχανισμός προστασίας ενεργοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2022 – λίγες μόνο ημέρες αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η προστασία αυτή, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 4 Μαρτίου 2025, παρατάθηκε και πάλι για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της συνέχισης του πολέμου.

Η προσωρινή προστασία παρέχει άμεση και συλλογική προστασία σε μια μεγάλη ομάδα εκτοπισμένων που φτάνουν στην ΕΕ και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Το σύστημα μειώνει την πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου, επειδή οι αιτήσεις δεν χρειάζεται να εξετάζονται μεμονωμένα. Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Μέρα με τη μέρα, η Ρωσία τρομοκρατεί τον ουκρανικό λαό με τους βομβαρδισμούς της… Όσοι διέφυγαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας», δήλωσε η βελγίδα υπουργός για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Νικόλ Μουρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1.286.580 άτομα, ήτοι 30,4% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (957.200, ήτοι 22,6%) και η Τσεχία (385.075, ήτοι 9,1%). Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (46%) των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32,9%), ενώ οι ενήλικες άνδρες , λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,2%) του συνόλου.

Η οδηγία της ΕΕ για την προσωρινή προστασία εγκρίθηκε το 2001, στον απόηχο του εκτοπισμού μεγάλης κλίμακας λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Μάρτιο του 2022, ενώ δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τότε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα