Είναι λύση στο δημογραφικό της Ευρώπης οι πρόσφυγες; (Poll)

Διαβάζεται σε 2'
Πρόσφυγες σε camp της Πολωνίας
Πρόσφυγες σε camp της Πολωνίας AP Photo Agnieszka Sadowska

Απαντήστε στην εβδομαδιαία ερώτηση του NEWS 24/7 για τα θέματα της Ευρώπης που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Ο συνολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν εντός της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 ήταν 23,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 5,3% του πληθυσμού της ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η πλειονότητα των αλλοδαπών ήταν εκτός ΕΕ και πρόκειται για την πιο πρόσφατη καταγραφή που αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, να καλύψει τα κενά δεξιοτήτων και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και της φύλαξης των συνόρων έναντι των ροών προσφύγων και μεταναστών, είναι ένα φλέγον ζήτημα που ακόμη δεν έχει διευθετηθεί με κοινό και διαρκές σχέδιο.

Στόχος της ΕΕ είναι να το διευθετήσει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με “αγκάθι” να είναι η ισοκατανομή και αναδιανομή προσφύγων εντός των κρατών-μελών. Το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο φιλοδοξεί να δώσει μια λύση, ενώ το πρόβλημα του δημογραφικού για την Ένωση, παραμένει κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφθασε τα 8 δισεκατομμύρια, ενώ το 2020 οι κάτοικοι της ΕΕ μειώθηκαν κατά 300.000 με το ποσοστό των άνω των 89 ετών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια φθάνοντας από 3,4% το 2001 σε 5,9%.

Η δημογραφική γήρανση είναι μία μακροχρόνια τάση, το ποσοστό των ατόμων 65 ετών και άνω αυξάνεται, η δε ΕΕ μέχρι το 2060 θα διαθέτει ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό (215 εκατομμύρια). 

Θα αποτελούσε λοιπόν η εναλλακτική διαχείριση του μεταναστευτικού μια λύση για το δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας και της Ένωσης συνολικά; Πρέπει να μπει το μεταναστευτικό στα σχέδια μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την επίλυση του δημογραφικού και την ενίσχυση των Ταμείων;

Απαντήστε παρακάτω:

Είναι λύση στο δημογραφικό της Ευρώπης οι πρόσφυγες;

ΨΗΦΙΣΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα