Εισβολή στο Καπιτώλιο: “Καίει” τον Τραμπ η τελική έκθεση του Κογκρέσου – “Αρχιτέκτονας του χάους”

Εισβολή στο Καπιτώλιο: “Καίει” τον Τραμπ η τελική έκθεση του Κογκρέσου – “Αρχιτέκτονας του χάους”
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Evan Vucci

Ως ηθικό αυτουργό της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ η επιτροπή του Κογκρέσου. Το πόρισμα "κόλαφος".

Η επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο συνιστά να αποκλειστεί ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την άσκηση των καθηκόντων του.

Η σύσταση είναι μεταξύ των συμπερασμάτων της τελικής έκθεσης της επιτροπής, μια περιεκτική επισκόπηση των πορισμάτων της δικομματικής επιτροπής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όπως γράφει το CNN, η έκθεση 845 σελίδων – βασισμένη σε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις, έγγραφα που συλλέχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, γραπτών μηνυμάτων, τηλεφωνικών αρχείων και ενάμιση έτους έρευνας – περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ «επίβλεψε» τη νομικά αμφίβολη προσπάθεια να παρουσιάσει πλαστές λίστες εκλογέων.

Σε επτά πολιτείες στις οποίες έχασε, τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάστηκε ενεργά για να «διαβιβάσει ψευδή ψηφοδέλτια του Εκλογικού Κολλεγίου στο Κογκρέσο και στα Εθνικά Αρχεία» παρά τις ανησυχίες των δικηγόρων του ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι παράνομο.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή στην τελευταία δημόσια συνεδρίασή της παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τέσσερις ποινικές κατηγορίες, ενώ είπε ότι είχε στοιχεία για πιθανές κατηγορίες για συνωμοσία, τραυματισμό ή παρεμπόδιση αξιωματικού και ταραχή.

«Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε ένα σημαντικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα: η κεντρική αιτία της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνδρας, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν», αναφέρει η έκθεση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Bennie Thompson, Δημοκρατικός του Μισισιπή, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη και ότι οι υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα που είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης βάσει του νόμου θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες έχουμε παράσχει για να βοηθήσουμε στο έργο τους».

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ηγείται των ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μετεκλογικών του ενεργειών όσο και των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο νωρίτερα αυτό το έτος.

Τι αναφέρει η έκθεση

Ο Τραμπ και ο στενός κύκλος του συμμετείχαν σε «τουλάχιστον 200» προσπάθειες να πιέσουν κρατικούς αξιωματούχους, παρουσιάζοντάς τον ως «αρχιτέκτονα του χάους».

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε βασικές πολιτείες, ο Τραμπ και ο στενός κύκλος του στόχευσαν εκλογικούς αξιωματούχους σε «τουλάχιστον 200 εμφανείς πράξεις δημόσιας ή ιδιωτικής προσέγγισης, πίεσης ή καταδίκης», μεταξύ της ημέρας των εκλογών και της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου.

Πραγματοποιήθηκαν 68 συναντήσεις, απόπειρες ή συνδεδεμένες τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα κειμένου, με στόχο κρατικούς ή τοπικούς αξιωματούχους, καθώς και 125 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Τραμπ ή ανώτερους βοηθούς που στόχευαν κρατικούς αξιωματούχους.

Ο Τραμπ «πρωτοστάτησε στην προσέγγιση πολλών αξιωματούχων σε πολιτείες που έχασε, αλλά είχαν νομοθετικά σώματα υπό την ηγεσία του GOP, συμπεριλαμβανομένων του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια, της Τζόρτζια και της Αριζόνα», αναφέρει η έκθεση. (Έχασε όλες αυτές τις πολιτείες.)

Μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύσσονται έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι υποστηρικτές του Τραμπ παραμένουν έξω, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε όλη την πόλη από τη δήμαρχο Muriel Bowser.

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν σε συνεδρίαση του Κογκρέσου που έγινε στις 6 Ιανουαρίου, για να πιστοποιήσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, προκαλώντας άνευ προηγουμένου χάος και βία στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί ένας ηττημένος πρόεδρος να μετατραπεί σε τύραννο επιδιώκοντας να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να σπείρει τη βία», αναφέρει ο Μπένι Τόμσον, ο επικεφαλής της επιτροπής, στην εισαγωγή της έκθεσης.

Ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς του DC σκέφτηκε «έντονα» να στείλει στρατεύματα στο Καπιτώλιο χωρίς έγκριση, αναφέρει επίσης η έκθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας κλήσης στις 2 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ του Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, ο τότε πρόεδρος πέρασε από μια «σειρά ψευδών ισχυρισμών για εκλογική νοθεία» και στη συνέχεια ζήτησε από τον Ράφενσπεργκερ να του παραδώσει τη δεύτερη θητεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Τραμπ είπε: «Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους, που είναι μία περισσότερες από ό,τι έχουμε επειδή κερδίσαμε την πολιτεία».

Η επιτροπή αναγνώρισε τον δικηγόρο που υποστηρίζει τον Τραμπ, Κένεθ Τσέσεμπρο, ως αρχιτέκτονα του σχεδίου ψεύτικων εκλογέων.

Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου προσδιορίζει έναν ελάχιστα γνωστό δικηγόρο υπέρ του Τραμπ ως τον αρχικό αρχιτέκτονα του νομικά αμφίβολου σχεδίου ψεύτικων εκλογέων: τον Κένεθ Τσέσεμπρο.

Ο συντηρητικός δικηγόρος Τζον Ίστμαν συνέταξε ένα διαβόητο πλέον σημείωμα που περιγράφει λεπτομερώς βήμα προς βήμα πώς ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε θεωρητικά να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020. Αλλά η επιτροπή επισημαίνει τον Τσέσεμπρο, έναν γνωστό συνεργάτη του Ίστμαν, ως υπεύθυνο για τη δημιουργία της πλοκής των ψεύτικων εκλογέων.

«Το πλαστό εκλογικό σχέδιο προέκυψε από μια σειρά νομικών υπομνημάτων που έγραψε ένας εξωτερικός νομικός σύμβουλος της εκστρατείας Τραμπ: ο Κένεθ Τσέσεμπρο», αναφέρει η έκθεση.

Τα εννέα μέλη της επιτροπής ζητούν να νομοθετήσει το Κογκρέσο ώστε ο Τραμπ –που έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2024– αλλά και κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για «στάση» να μην επιτρέπεται να αναλάβει δημόσιο αξίωμα, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό ή στρατιωτικό επίπεδο. Προτείνουν επίσης να τροποποιηθεί η εκλογική νομοθεσία και να χαρακτηριστεί η επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο «εθνικό γεγονός ειδικής ασφάλειας».

Ο Τόμσον δήλωσε πεπεισμένος τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει δίωξη στον Τραμπ. «Κανείς, ούτε ένας πρώην πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα