Εκλογές στη Γαλλία: Άνοδος του ευρώ μετά τον πρώτο γύρο

Διαβάζεται σε 2'
Ευρώ
Ευρώ ISTOCK

Το ευρώ ενισχύθηκε στις ασιατικές αγορές μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όπου η άκρα δεξιά σημείωσε μεν νίκη, αλλά μικρότερη από την αναμενόμενη

Το ευρώ σημείωσε άνοδο σήμερα στις ασιατικές αγορές αφού ο πρώτος γύρος των πρόωρων γαλλικών βουλευτικών εκλογών έφερε πρώτη την άκρα δεξιά, αλλά με μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ το γεν πασχίζει για να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί εδώ και 38 χρόνια.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, αν και αναλυτές επισημαίνουν πως το κόμμα κέρδισε μικρότερο μερίδιο των ψήφων απ’ ό,τι προέβλεπαν μερικές δημοσκοπήσεις.

Το ευρώ, το οποίο είχε σημειώσει πτώση 0,8% αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις 9 Ιουνίου, κατέγραψε άνοδο 0,4%, στο 1,0756 δολάριο, στις ασιατικές αγορές, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση είχε φθάσει σε υψηλό δύο εβδομάδων.

«Στην πραγματικότητα τα πήγαν (το RN) λίγο χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν», λέει η Κάρολ Κονγκ, αρμόδια για τη συναλλαγματική στρατηγική της Commonwealth Bank of Australia.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, είδαμε το ευρώ να σημειώνει ελαφρά άνοδο στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία μόνο και μόνο επειδή θα είχαμε λιγότερους φόβους για περισσότερο επεκτατική και μη βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική, αν το ακροδεξιό κόμμα πήγαινε λίγο χειρότερα» συνέχισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άνοδος του ευρώ έκανε να μειωθεί ελαφρώς η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, παρά την ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος χάρη στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και δείχνουν μείωση του πληθωρισμού το Μάιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα, θα αρχίσει να μειώνει αργότερα φέτος τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα