Γαλλία: Νίκη της ακροδεξιάς και αγωνία για τον β’ γύρο

Διαβάζεται σε 5'
Λεπέν και Μπαρντελά
Λεπέν και Μπαρντελά AP

Την πρώτη του εκλογική νίκη πέτυχε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Στην δεύτερη θέση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τρίτο το κόμμα του Μακρόν

Όσο αδύνατο και αν φάνταζε τα προηγούμενα χρόνια, πλέον είναι γεγονός. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ακροδεξιού κόμματος στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, την πρώτη μάλιστα μετά το καθεστώς του Βισί.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα λαμβάνει το 34% των ψήφων με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Όπως όλα δείχνουν το αν θα καταφέρει ή όχι να καταλάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον β’ γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Ζορντάν Μπαρντελά, υποψήφιος πρωθυπουργός της Λεπέν, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos, ο πρώτος γύρος αναμένεται να καθορίσει μόλις 65-85 από τις 577 συνολικά έδρες της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, ενώ σε 285 με 315 προκρίνονται 3 υποψήφιοι. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Όπως αναφέρει το Politico, με βάση τα exit polls, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται να λάβει 230-280 έδρες, το Μέτωπο 125-165 και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν 70-100, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον β’ γύρο, κάτι που δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Η στάση των κομμάτων

Απέναντι σε έναν ενδεχόμενο θρίαμβο της ακροδεξιάς, τα υπόλοιπα κόμματα-πλην των Ρεπουμπλικανών, του πάλαι ποτέ κόμματος του Νικολά Σαρκοζί- καλούν σε καταψήφιση του Συναγερμού στον β’ γύρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Αποσύρει τους υποψηφίους της τρίτης θέσης η Αριστερά

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», ανέφερε.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Λεπέν: “Το στρατόπεδο Μακρόν αφανίστηκε”

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN , που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

Ατάλ: Ούτε μία ψήφος στην ακροδεξιά

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει» στην ακροδεξιά και «στο καταστροφικό της έργο», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά τα exit poll του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών που δείχνουν μια ξεκάθαρη νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός.

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό (…) Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: να αποτρέψουμε στον Εθνικό Συναγερμό να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε αφού το στρατόπεδό του και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τερμάτισαν στην τρίτη θέση του πρώτο γύρου βουλευτικών εκλογών.

O Ατάλ ανακοίνωσε επίσης ότι και οι υποψήφιοι του προεδρικού μπλοκ που ήρθαν τρίτοι θα αποσυρθούν προκειμένου οι ψήφοι να κατευθυνθούν στον αντίπαλο του Εθνικού Συναγερμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα