Εκλογές στη Βρετανία: Το τολμηρό στοίχημα του Σούνακ

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές στη Βρετανία
Εκλογές στη Βρετανία Associated Press

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, με τον Ρίσι Σούνακ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου.

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Η σχετική φημολογία κυκλοφορούσε από το πρωί της Τετάρτης, καθώς μέλη της κυβέρνησής του ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Σούνακ, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των εκλογών οι οποίες θα λάβουν χώρα «σε μια εποχή που ο κόσμος είναι ο πιο επικίνδυνος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εκτίμησε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ ανέφερε ότι ήρθε η ώρα «η Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της».

Ο ίδιος δήλωσε «υπερήφανος» για όσα πέτυχε η κυβέρνησή του, ωστόσο αναγνώρισε ότι «δεν έγιναν όλα σωστά όσο ήταν στην εξουσία».

Η στρατηγική αυτή του Σούνακ εγκυμονεί κινδύνους. Οι Συντηρητικοί υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις και, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 – πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Το μεγάλο στοίχημα του Σούνακ

Σε μια πρώτη ανάλυση, το SkyNews αναφέρει ότι ο Σουνάκ ποντάρει την καριέρα του σε μια τολμηρή, αναπάντεχη κίνηση.

Έρχεται καθώς βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, την ίδια στιγμή που υπάρχει αναταραχή στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ δεν μπορεί να πει ότι έχει εκπληρώσει τις περισσότερες από τις εξαγγελίες του.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή όπου ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της εξουσίας, χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Για ορισμένους, αυτή θα είναι μια στιγμή όπου ο Σούνακ μοιάζει να βγάζει την πρωθυπουργία του από τη μιζέρια της» αναφέρει το SkyNews και προσθέτει:

«Υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρωθυπουργός μετά από αυτές τις εκλογές, υπάρχουν πολλά μέλη του ίδιου του κόμματός του που πιστεύουν το ίδιο, αλλά κάποιοι γύρω του θεωρούν ότι υπάρχει τρόπος για μια ανατροπή».

Όπως προστίθεται, ο Σούνακ δεν πιστεύει πως θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για προσφυγή στις κάλπες, και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα