Εκλογές στην Τουρκία: Ο “εφτάψυχος” Ερντογάν και η “επικίνδυνη αποστολή” του Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Ο “εφτάψυχος” Ερντογάν και η “επικίνδυνη αποστολή” του Κιλιτσντάρογλου
Οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία διεξάγεται την Κυριακή με τον συνήθη ύποπτο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Το δύσκολο έργο του υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και η Τουρκία την επόμενη μέρα.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι συμπεράναμε παρακολουθώντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Οτι είναι πολιτικά εφτάψυχος.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Ουδείς πίστευε το 2002, όταν ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία (ως Πρωθυπουργός τότε), ότι το 2021 θα εξαλουθούσε να μεσουρανεί στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Και όμως, συνέβη.

Στις 14 Μαϊου ο Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα (άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο) στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της Ενωμένης Αντιπολίτευσης. Αντί ήττας, ο Ερντογάν νίκησε. Πάλι. Και του έλειψαν λίγες, αναλογικά, ψήφοι για να ξεπεράσει το 50% και να ξαναμπεί, νικητής και τροπαιούχος, στο προεδρικό μέγαρο από την πρώτη Κυριακή.

Οι δημοσκόποι πλέον έχουν αλλάξει ρότα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Τουρκία, ακόμα και από ανεξάρτητα μέσα όπως το Al Monitor, δίνουν στο Σουλτάνο προβάδισμα από 4% μέχρι 7%. Η λογική λέει ότι αυτή τη φορά δεν θα λαθέψουν. Αλλωστε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου (με τον Ερντογάν να φτάνει στο 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου στο 44,8) δεν αφήνουν περιθώρια για δημοσκοπικές γκέλες…Εκτός εάν…

Ο Κιλιτσντάρογλου ξέρει ότι έχει μία Mission Impossible μπροστά του. Για να νικήσει πρέπει να διατηρήσει, αν όχι να αυξήσει, τα πολύ υψηλά ποσοστά που εξασφάλισε στις 14 Μαϊου στις κουρδικές περιοχές (άνω του 80%) και παράλληλα να πάρει με το μέρος τη συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων που κυμαίνονται (ανάλογα με την έρευνα) από 8% μέχρι 15%.

Ομως ο κεμαλιστής ηγέτης, φανερά αναιμικός επικοινωνιακά και οπορτουνιστής πολιτικά, φρόντισε να…εκνευρίσει ακόμη και τους Κούρδους τις προηγούμενες ημέρες κάνοντας μία μεγάλη ακροδεξιά στροφή για να πάρει ψηφοφόρους από τον Σινάν Ογκάν, τον ακροδεξιό υποψήφιο που εξασφάλισε 5,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Τελικά δεν κατάφερε τίποτα. Ο Ογκάν εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον Ερντογάν και οι Κούρδοι έδωσαν γραμμή για προτίμηση στον Κιλιτσντάρογλου αλλά με βαριά καρδιά. Η δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά το τοπίο.

Ο Ερντογάν, επίσης, δεν φοβάται ούτε τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Στις 14 Μαϊου με 88% συμμετοχή κατάφερε και επικράτησε, άρα γιατί όχι και τώρα;

Η Τουρκία μετά

Οπως και να έχει πάντως η Τουρκία θα πρέπει να κυβερνηθεί από την Δευτέρα 29 Μαϊου. Σε περίπτωση επικράτησής του, ο Ερντογάν θα έχει να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των αγορών λόγω της οικονομικής του πολιτικής που έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό (1 δολάρια ΗΠΑ-20 τουρκικές λίρες την Παρασκευή) και το γεγονός ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.

Για τον Κιλιτσντάρογλου ισχύουν προφανώς τα ίδια, μόνο που στην περίπτωσή του οι αγορές και ο διεθνής παράγοντας (κυρίως οι ΗΠΑ που δεν έχουν ακριβώς κρύψει την προτίμησή τους) ίσως είναι πιο διαλλακτικοί στην αντιμετώπισή τους.

Αμφότεροι πάντως θα συνεχίσουν την εξωτερική πολιτική που θέλει την Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη στον κόσμο που μπορεί και παίζει ενεργό ρόλο στις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να περιμένουμε τη ρητορική που θα επιφυλαξούν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ένταση στις οποίες μειώθηκε κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα γιορτάσει τους επόμενους μήνες τα 100 χρόνια από την ίδρυση της δημοκρατίας της και θα επιχειρήσει να συνεχίσει να εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη δύναμη της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα.

Ανταπόκριση του NEWS24/7 από την Κωνσταντινούπολη:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα