Συναγερμός στην Ευρώπη για σαμποτάζ με “άρωμα” Ρωσίας – Η αναφορά στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας
Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας Associated Press

Πυρκαγιές σε υποδομές, απόπειρες δολιοφθοράς, καταστροφές και απειλές για βόμβα σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη. Τυχαία περιστατικά ή συντονισμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης;

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη μετά από μία σειρά μυστηριωδών πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω από τις οποίες φαίνεται πως βρίσκεται ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Γηραιάς Ηπείρου.

Μία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα Ikea στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτό το μήνα μπορεί να πέρασε στα ψιλά, μέχρι που ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Είχαν προηγηθεί εικασίες για πιθανή ρωσική εμπλοκή σε εμπρηστική επίθεση στο ανατολικό Λονδίνο, μία πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, μία απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία της Γερμανίας και καταστροφές σε αντισημιτικό γκράφιτι στο Παρίσι.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιαδήποτε από αυτά τα περιστατικά είναι συντονισμένα, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία στηρίζει από την αρχή την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Η ανησυχία μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας είναι τέτοια, που το θέμα τέθηκε σε σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για τα εθνικά τρωτά σημεία.

Ένας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για “σαμποτάζ που οργανώνεται, χρηματοδοτείται και γίνεται από Ρώσους πληρεξουσίους“.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τουσκ αποκάλυψε ότι οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται να διαπράχθηκαν κατ’ εντολή ρωσικών υπηρεσιών, με τους ερευνητές να εξετάζουν αν η Ρωσία εμπλέκεται και στην πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, έναν ισχυρισμό που η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε “θεωρία συνωμοσίας“.

Ρωσικά σαμποτάζ σε Εσθονία, Γερμανία και Γαλλία

Την Τρίτη, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Άμυνα, δήλωσε ότι η χώρα έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικού σαμποτάζ.

“Έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν 10 άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στις χώρες του ΝΑΤΟ“, δήλωσε.

Ο ίδιος αναφερόταν στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων του υπουργού Εσωτερικών, Lauri Läänemets, και ενός δημοσιογράφου. Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων Ρώσοι υπήκοοι και διπλοί πολίτες Ρωσίας-Εσθονίας, συνελήφθησαν.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκτός από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν δύο Γερμανο-Ρώσοι υπήκοοι ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων δολιοφθοράς σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία.

Ερευνητές στη Γαλλία εξετάζουν αν το γκράφιτι που ζωγραφίστηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα ήταν παραγγελία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Σαμποτάζ και τα απειλητικά e-mail για βόμβες σε σχολεία της Αττικής;

Από το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian δεν λείπει και η αναφορά στην περίπτωση της Αθήνας, όπου πολλά σχολεία εκκενώθηκαν μετά την αποστολή απειλητικών email για τοποθέτηση βόμβας. Σύμφωνα με την αστυνομία, επρόκειτο για φάρσες οι οποίες έγιναν από ρωσικό διακομιστή και αποσκοπούσαν στη “διατάραξη της δημόσιας τάξης“.

Οι χώρες της ΕΕ πάντως παρακολουθούν με ανησυχία τα παραπάνω γεγονότα με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας, Kajsa Ollongren, να δηλώνει στις Βρυξέλλες την Τρίτη πως η Ρωσία “προσπαθεί να εκφοβίσει” τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ ευάλωτα.

Ναι, είμαστε ευάλωτοι. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε. Έχουμε ζωτικές υποδομές. Έχουμε υποδομές στο βυθό της θάλασσας, έχουμε προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, προμήθειες νερού, είμαστε ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις. Βλέπουμε τώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ρωσία προσπαθεί να μας αποσταθεροποιήσει και επίσης να μας εκφοβίσει.

Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας, πραγματικά- στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ νομίζω ότι το είδαμε συχνά”, είπε η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα