Έκρηξη σε σχολείο στην Καμπούλ: Τουλάχιστον έξι νεκροί και 11 τραυματίες

Έκρηξη σε σχολείο στην Καμπούλ: Τουλάχιστον έξι νεκροί και 11 τραυματίες
Στρατιώτης των Ταλιμπάν 2022 Ebrahim Noroozi/AP Photo

Τουλάχιστον έξι νεκροί και έντεκα τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός από την τριπλή έκρηξη που σημειώθηκε σε σχολείο αρρένων στην Καμπούλ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε σχολείο αρρένων το οποίο βρίσκεται σε συνοικία της Καμπούλ όπου ζουν κυρίως μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Αφγανιστάν, με φρικτές εικόνες των θυμάτων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν μπροστά από το σχολείο Αμπντούλ Ραχίμ Σαχίντ στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ, δήλωσε ο Χαλίντ Ζάντραν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε αναφέρει στο Twitter ότι είχαν σημειωθεί τρεις εκρήξεις από τις οποίες “προκλήθηκαν θύματα μεταξύ των σιιτών αδελφών μας“.

Εξάλλου πηγή από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες.

Στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι ζουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα, που είναι εδώ και αιώνες περιθωριοποιημένα αλλά και συχνός στόχος διώξεων στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες. Οι Χαζάρα έχουν επίσης γίνει συχνά στόχος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που οι μαθητές έβγαιναν από τις τάξεις τους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αλλά οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η ασφάλεια στο Αφγανιστάν έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο σημειώνονται ακόμη τακτικά επιθέσεις, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος- Χορασάν, το παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Αιρετικοί

Η Νταστ-ε-Μπάρσι έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων του ΙΚ τα τελευταία χρόνια, καθώς η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση θεωρεί του Χαζάρα αιρετικούς.

Τον Μάιο του 2021 σειρά εκρήξεων σημειώθηκε μπροστά από σχολείο θηλέων στη συνοικία, προκαλώντας τον θάνατο 85 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθήτριες, και τον τραυματισμό περισσότερων από 300.

Το ΙΚ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για μια άλλη επίθεση τον Οκτώβριο του 2020 εναντίον ενός άλλου σχολείου στην ίδια συνοικία, με 24 νεκρούς, θεωρείται υπεύθυνο και για την επίθεση του 2021.

Στην ίδια συνοικία τον Μάιο του 2020 μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε μαιευτήριο το οποίο στήριζαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και σκότωσε 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους 16 μητέρες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονταν σε διαδικασία τοκετού. Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει και πάλι το ΙΚ για την επίθεση.

Μικρότερες επιθέσεις εξαπολύθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 από το ΙΚ στην Νταστ-ε-Μπάρσι.

Οι Ταλιμπάν διατείνονται ότι έχουν νικήσει το ΙΚ, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η οργάνωση αποτελεί ακόμη τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν στον τομέα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα