Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για το μεταναστευτικό μετά τις ιταλικές ανακοινώσεις

Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για το μεταναστευτικό μετά τις ιταλικές ανακοινώσεις
Μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius AP

 Ευρωπαίοι διπλωμάτες από 12 κράτη-μέλη θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πολιτική ασύλου της Ένωσης. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Νέο πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες αποτελεί η άρνηση της Ιταλίας να αποβιβάσει μετανάστες σε έδαφός της. Ευρωπαίοι διπλωμάτες από 12 κράτη-μέλη θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πολιτική ασύλου της Ένωσης. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία θα εκπροσωπηθεί από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι συγκάλεσε για σήμερα, Παρασκευή, έκτακτη Σύνοδο για τη μετανάστευση, αφού ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, απειλεί να παραιτηθεί στο πλαίσιο διαμάχης για την τύχη μεταναστών που επιβαίνουν σε σκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής. Ο Salvini επιμένει ότι η αποβίβασή τους σε ιταλικό έδαφος θα επιτραπεί μόνον εφόσον άλλες χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να τους δεχθούν.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Mattarella τάσσεται υπέρ της αποβίβασης των μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους. Πάντως, μέχρι στιγμής, μόνο σε 29 ασυνόδευτους ανήλικους έχει επιτραπεί να εγκαταλείψουν το σκάφος. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 12 κράτη-μέλη αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει οριστικό κατάλογο συμμετεχόντων σε αυτό το στάδιο.

Διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας, δήλωσε ότι στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα