Ελλάδα χωρίς “καταπληκτική ποιότητα ζωής” – Οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο

Διαβάζεται σε 6'
Κόσμος στο Σύνταγμα
Κόσμος στο Σύνταγμα EUROKINISSI ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Για τους νέους έως 30 χρόνων η Λιθουανία είναι “το πιο ευτυχισμένο κράτος” στον κόσμο και η Δανία για τα άτομα 60 ετών και άνω. Πού βρίσκεται η δική μας χώρα.

Η λίστα του World Happiness Report κυκλοφόρησε και φέτος και οι Σκανδιναβικές χώρες είναι στην κορυφή των δεικτών ευτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Φινλανδία μάλιστα που φιγουράρει στην κορυφή της γενικής λίστας, μένει σταθερή εκεί για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα και φέρνει άσχημα νέα για την ικανοποίηση των νέων από την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους, σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί ζούνε μια φάση ζωής που προσομοιάζει με “την κρίση της μέσης ηλικίας”.

Η ικανοποίηση έχει πέσει απότομα μεταξύ των νέων της Βορείου Αμερικής, όπου καταγράφονται να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι σε σχέση με τους άνω των 60 ετών. Αυτό το δεδομένο οδήγησε τις ΗΠΑ στο να βγουν από τις 20 πρώτες θέσεις των δεικτών ευτυχίας για πρώτη φορά μετά το 2012 όταν και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η ετήσια λίστα.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που αντλήθηκαν από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν πολίτες από περισσότερες από 140 χώρες. Τα κράτη της λίστας κατατάσσονται ως προς την ευτυχία με βάση τη μέση αξιολόγηση της καθημερινής ζωής τα προηγούμενα τρία χρόνια (2021-23). Η έρευνα διενεργείται σε συνεργασία από το Gallup, το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας της Οξφόρδης, το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και από μια εξειδικευμένη συντακτική επιτροπή.

Η έκθεση εξετάζει έξι βασικές μεταβλητές για να αιτιολογήσει το πώς αξιολογείται η καθημερινή ποιότητα ζωής: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνει το εκάστοτε άτομο στη χώρα του, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την ατομική ελευθερία, τη γενναιοδωρία του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιεί και τις αντιλήψεις του για τη διαφθορά στην πατρίδα του.

Στον γενικό δείκτη η Σκανδιναβία καταλαμβάνει τις πιο καίριες θέσεις, με τη Φινλανδία όπως αναφέραμε να είναι πρώτη, τη Δανία δεύτερη, την Ισλανδία τρίτη, τη Σουηδία τέταρτη και την Νορβηγία να εμφανίζεται στην έβδομη θέση. Στην πέμπτη θέση είναι το Ισραήλ, ωστόσο οι μετρήσεις είχαν γίνει πριν τον πόλεμο στη Γάζα. Η δε Παλαιστίνη καταγράφεται στη λίστα παρότι δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και εμφανίζεται στη θέση 103, πριν ξεκινήσουν οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή.

Η Φινλανδία και οι άλλοι

Για τη Φινλανδία η έρευνα σχολιάζει πως “αν πέσει πορτοφόλι στον δρόμο θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του”, και πως το επίπεδο ζωής είναι πολύ καλό και για τους μετανάστες που ζουν εκεί. “Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους”, σχολιάζει το Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (Νο. 6), το Λουξεμβούργο (Νο. 8), η Ελβετία (Νο. 9) και η Αυστραλία (Νο. 10). Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στον κόσμο ως προς την ευτυχία των πολιτών. Ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό κατατάσσονται επίσης στις τελευταίες θέσεις.

Ενώ η Λιθουανία κατετάγη 19η φέτος στη συνολική λίστα, μεταξύ των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών, εμφανίζεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα το 2024. Για τους άνω των 60 ετών, η Λιθουανία βρίσκεται αντιστοίχως στο νούμερο 44. Στους άνω των 60 πρώτη εμφανίζεται η Δανία. Σύμφωνα με την αιτιολογική αναφορά, οι ηλικιωμένοι είναι πλέον πιο ευτυχισμένοι από τους νέους σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Χωρίς “καταπληκτική ποιότητα ζωής” – Η θέση της Ελλάδας

Η δική μας χώρα έπεσε στη γενική κατάταξη από την 58η θέση που κατείχε, στην 64η. Στον δείκτη ευτυχίας των νέων κάτω των 30 ετών, η Ελλάδα είναι στο Νο 53. Στην κατηγορία ευτυχίας των άνω των 60, η Ελλάδα βρίσκεται αντιστοίχως στη θέση 67, ακόμη πιο χαμηλά δηλαδή. Κάπως απέχουμε κοινώς από την “καταπληκτική ποιότητα ζωής” που ευαγγελιζόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν δύο έτη. Αμφίβολο δε αν θα δούμε αναστροφή των δεδομένων την τρέχουσα τριετία και μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία αλλά και τις έμμεσες περικοπές στην δωρεάν Υγεία με τα απογευματινά χειρουργεία και τα συνεπακόλουθά τους.

Μάλιστα, η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας οι πολίτες εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή τους σε σχέση με την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (81η θέση). Η Τουρκία είναι στην 91η θέση της κατάταξης (μεταξύ 143 χωρών).

“Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία είναι χώρες όπου οι άνω των 60 είναι πιο χαρούμενοι από τους νέους. Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα βλέπουμε μια αντίστροφη τάση”, σχολιάζει η έκθεση που συνοδεύει τη λίστα.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

11. Νέα Ζηλανδία

12. Κόστα Ρίκα

13. Κουβέιτ

14. Αυστρία

15. Καναδάς

16. Βέλγιο

17. Ιρλανδία

18. Τσεχία

19. Λιθουανία

20. Ηνωμένο Βασίλειο

Οι 20 πιο δυστυχισμένες χώρες είναι οι εξής:

Αφγανιστάν, Λίβανος, Λεσότο, Σιέρα Λεόνε, Κονγκό, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Μαλάουι, Σουαζιλάνδη, Ζάμπια, Υεμένη, Κομόρες, Τανζανία, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτος, Ινδία, Ιορδανία, Τόγκο.

Σημειώνεται πως η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση Ευτυχίας, παρακάτω:

WHR

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος (25η) πάνω μόνο από Βουλγαρία και Γερμανία, και στους αντίστοιχους δείκτες της Eurostat. Η Αυστρία, η Πολωνία και η Ρουμανία αποτελούν τα τρία πιο ευτυχισμένα έθνη της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα