Ελβετία: Στο σφυρί supercars δικτάτορα - Συγκέντρωσαν 27 εκατ. δολάρια

H Lamborghini Veneno Roadster του 2014
H Lamborghini Veneno Roadster του 2014 BONHAMS

Τα 25 οχήματα κατασχέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας, στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία.

Μια συλλογή από 25 supercars, που κατασχέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας, στο πλαίσιο μιας έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελβετία, συγκέντρωσαν το ποσό των σχεδόν 27 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (27 εκατομμύρια δολάρια, 21,6 εκατομμύρια ευρώ) σε μια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από τον οίκο Bonhams.

Μια λευκή Lamborghini Veneno Roadster του 2014 πωλήθηκε για το ποσό των 8,28 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, σε τιμή 50% υψηλότερη απ’ όσο υπολογιζόταν πριν από τη δημοπρασία, που διήρκησε τρεις ημέρες.

ADVERTISING

«Είναι το κορυφαίο έκθεμα της συλλογής και το σπανιότερο, ένα από τα μονάχα εννέα που κατασκευάστηκαν για την 50η επέτειο της Lamborghini» είπε ο Τζέιμς Νάιτ, ο επικεφαλής του τμήματος μηχανοκίνησης του Bonhams, μόλις ξεκίνησε η δημοπρασία, σε ένα golf club, στο χωριό Σεσρέ, 30 χλμ από τη Γενεύη.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί.

Μεταξύ των πολυτελών οχημάτων που βγήκαν στο σφυρί βρίσκονταν: επτά Ferrari, τρεις Lamborghini, πέντε Bentley, μία Maserati και μία McLaren.

Εισαγγελείς της Γενεύης ανακοίνωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έκλεισαν την έρευνα σε βάρος του Τεοδόρο Νγκουέμα Ομπιάνγκ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αντάλλαγμα την πώληση των αυτοκινήτων και τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων στην Ισημερινή Γουινέα.

Γνωστός ως Τεοδορίν, είναι ο γιος του προέδρου Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, που κυβέρνησε την Ισημερινή Γουινέα για 40 χρόνια. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για μία από τις πλέον διεφθαρμένες διακυβερνήσεις στον κόσμο.

Μια Aston Martin One-77 Coupe του 2011, σύμφωνα με τους διοργανωτές ένας «απόλυτος πύραυλος» πωλήθηκε για 1,55 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα , ενώ μια μαύρη Koenigsegg One-1 του 2015 συγκέντρωσε 4,6 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας συλλέκτης από το Ντουμπάι αγόρασε αρκετά από τα supercars.

Μια γκρι θωρακισμένη Rolls Royce Silver Spur του 1998, ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τέλειο για κάποιον που δεν έχει φίλους ή έχει εχθρούς» δημοπρατήθηκε για 86.250 ελβετικά φράγκα.

Μια Aston Martin Lagonda του 1956, ιδιοκτησίας του εκλιπόντος Κλοντ Νομπς, ιδρυτή του Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρό, ήταν μεταξύ των 50 οχημάτων που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνεται στον κατάλογο, οι Rolling Stones, η Αρίθα Φράνκλιν, η Νίνα Σιμόνε, ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Φρέντι Μέρκιουρι είχαν την τύχη να ταξιδέψουν με το βίντατζ όχημα.

SHARE:

24Media Network