'Έλυσαν' το πρόβλημα στις γαλλικές φυλακές: Έβαλαν τους κρατούμενους να υπογράψουν ότι αποδέχονται να κοιμούνται κάτω

'Έλυσαν' το πρόβλημα στις γαλλικές φυλακές: Έβαλαν τους κρατούμενους να υπογράψουν ότι αποδέχονται να κοιμούνται κάτω

Έγγραφο, με το οποίο αποδέχονταν να κοιμηθούν στο πάτωμα, μοιράστηκε στους κρατούμενους φυλακής της Γαλλίας. "Ήταν ενημερωτικό για τον υπερπληθυσμό", υποστηρίζει η διοίκηση

Αντιμέτωπη με τον υπερπληθυσμό της φυλακής, η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος της Ναντέρ (δυτικό Παρίσι) διένειμε τον τελευταίο μήνα στους κρατούμενους ένα έγγραφο το οποίο έπρεπε να υπογράψουν και με το οποίο «αποδέχονταν» να κοιμούνται στο πάτωμα, σε στρώματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné ήταν η πρώτη που αποκάλυψε το θέμα αυτό την Τετάρτη και την ύπαρξη αυτού του εγγράφου που συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχω ενημερωθεί σχετικά με τον υπερπληθυσμό στην φυλακή» και «αποδέχομαι να κοιμηθώ σε ένα στρώμα στο πάτωμα στο πλαίσιο της κράτησής μου σε αυτό το κτίριο A/B".

Όπως επισήμανε η εφημερίδα, η διεύθυνση των φυλακών επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να «αποφύγει τυχόν αγωγές» με την κατηγορία των «απάνθρωπων και επιδεινούμενων συνθηκών κράτησης».

Σε επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της φυλακής, Ζιμί Ντελίστ επιβεβαίωσε ότι αυτό το έγγραφο πράγματι διανεμήθηκε τον Ιανουάριο, όμως σύμφωνα με τον ίδιο «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η πρόθεση να προστατευτεί η διοίκηση από οποιαδήποτε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς αυτό το έγγραφο δεν έχει καμία νομική αξία».

Όπως επισήμανε ο διευθυντής, αυτή η πρωτοβουλία λήφθηκε από ένα στέλεχος των φυλακών το οποίο ήθελε «με κάθε καλή πρόθεση» να «ενημερώσει» τους κρατουμένους σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου βρίσκονται 1.050 κρατούμενοι για 592 θέσεις.

Σε περίπτωση που οι κρατούμενοι εξέφραζαν την δυσφορία τους, η ιδέα ήταν να είχε ήδη κρατηθεί ενός είδους ιστορικού ότι «τους είχαμε προειδοποιήσει, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το κάνουμε και προφορικά» προσπάθησε ο διευθυντής να δικαιολογηθεί αναγνωρίζοντας το «διοικητικό σφάλμα». Το εν λόγω έγγραφο αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι σωφρονιστικές υπηρεσίες, 1200 στρώματα εδάφους καταμετρήθηκαν στις γαλλικές φυλακές την 1η Ιανουαρίου. Την ίδια περίοδο η Γαλλία μετρούσε 66.678 κρατουμένους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)ναδρ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE: