Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα την ένταση

Διαβάζεται σε 2'
Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα την ένταση
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, στην Άγκυρα, 11 Ιανουαρίου 2021. AP

Σε συνάντηση του με πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για “μαξιμαλιστικούς χάρτες που εγκλωβίζουν την Τουρκία στις ακτές της”, ενώ έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

“Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει μια διεθνή επιλογή όπως η NAVTEX για να αυξήσει τις εντάσεις” φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα. “Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών”.

Συνέχισε λέγοντας πως “Απορρίπτουμε τις προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στις ακτές της με μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν ισχύ”, σύμφωνα με το ehamedya.

“Πρέπει να μετατρέψουμε τον EastMed από έναν τομέα σύγκρουσης σε έναν τομέα συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μακροχρόνια συμφέροντά μας. Πρόσφατα η ΕΕ δεν είχε αλληλεπίδραση με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Πώς μπορεί να παίξει ρόλο στη λύση;” , σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το alarabiya, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει στην ίδια προσέγγιση από το μπλοκ των 27 μελών.

“Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας”, είπε. “Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να δείξουν την ίδια καλή θέληση”.

Ο Τούρκος ηγέτης αμφισβήτησε το ρόλο της Ε.Ε. στην επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε την πρόσφατη έλλειψη επαφής του μπλοκ με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αντί να παραμείνουμε κολλημένοι στα “αποτυχημένα μοντέλα” για το Κυπριακό, πρέπει να συζητήσουμε νέες, ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις, λέει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη είναι μέρος του πεπρωμένου μας

Πάντως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνάντηση με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, σήμερα (12/1).

“Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Η ΕΕ δεν πρέπει να εμποδίζει αλλά να μας υποστηρίζει”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το aa.com.

Λέγοντας ότι το μπλοκ και η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένα, εξήγησε: “Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος του πεπρωμένου μας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη ως προς εμάς. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία “, είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα