Εμβόλιο κορονοϊού για όλους ζητά η Κομισιόν

Εμβόλιο κορονοϊού για όλους ζητά η Κομισιόν
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Stephanie Lecocq/Pool Photo via AP

Στη σύνοδο των G20, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε τον στόχο για προσιτά εμβόλια κορονοϊού προς όλους γι' αυτό και ζήτησε την πρόσθετη χρηματοδότηση ως το τέλος του έτους.

“Πρόσθετη χρηματοδότηση 4,5 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους για διαθέσιμα και προσιτά εμβόλια σε όλους” ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη σύνοδο κορυφής των G20, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες “για να είμαστε προετοιμασμένοι και να δρούμε συντονισμένα”.

Οι ηγέτες της G20, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, συζήτησαν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίου και για τη διαρκή στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Συζήτησαν επίσης τρόπους για την καλύτερη ανοικοδόμηση και προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ο τρόπος στήριξης των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η μείωση του χρέους τους.

“Χαίρομαι που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στους ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν με 4,5 δισ. δολάρια την πρωτοβουλία Accelerator ACT ως το τέλος του έτους”, δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της G20, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν τα οικονομικά μέτρα μέχρι να μπούμε σε πορεία ανάκαμψης. Ο πρόεδρος κ. Μισέλ σημείωσε: “Η νόσος COVID-19 αιφνιδίασε πολλούς από εμάς. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πανδημία και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Στο μέλλον η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τις πανδημίες. Μια διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες θα μας βοηθούσε να αντιδρούμε ταχύτερα και πιο συντονισμένα όταν αυτές εκδηλώνονται και γι’ αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου συντονισμού για την αντιμετώπιση των υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα