Εμβόλιο κορονοϊού: Επείγουσα τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με παρασκευαστές του εμβολίου

Εμβόλιο κορονοϊού: Επείγουσα τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με παρασκευαστές του εμβολίου
Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ AP

Η Αγγελα Μέρκελ παίρνει την υπόθεση του εμβολιασμού πάνω της. Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη την προσεχή Δευτέρα. Πολλά προβλήματα στους εμβολιασμούς σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Διαπιστώνοντας το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στον εμβολιασμό στη Γερμανία (αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη), η Αγγελα Μέρκελ επιχειρεί να πάρει το παιχνίδι πάνω τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τόσο το γαλλικό πρακτορείο όσο και το Reuters, η Καγκελάριος κάλεσε σε συνομιλίες (σε πανγερμανικό επίπεδο) τους παρασκευαστές των εμβολίων έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις για το αδιέξοδο που έχει προκύψει.

Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος τόνισε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτή θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Τι είχε προηγηθεί

Η Γερμανία με απόφασή της “άδειασε” ουσιαστικά την AstraZeneca αφού ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο το εμβόλιό της για ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω από την ηλικία των 65 ετών», αναφέρει η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, αντίθετα με τα εμβόλια mRNA, θα πρέπει να προσφέρονται μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών», προσθέτει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή, την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Πολλά προβλήματα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιρρίπτει την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που αναγκάζουν την περιοχή της Μαδρίτης να σταματήσει τους εμβολιασμούς επιπλέον ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο που διέρρευσε.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι νέες μολύνσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες εμβολίων σε όλη τη χώρα απειλούνται και οι αρχές της πρωτεύουσας και της βόρειας περιοχής, Κανταβρίας σταμάτησαν να εμβολιάζουν επιπλέον ανθρώπους και επικεντρώνονται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη.

Σε ένα προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής υγείας, η κεντρική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα, ανέφερε η El Mundo.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσή τους», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο.

Στην Πορτογαλία η πρώτη φάση του σχεδίου εμβολιασμών κατά της COVID-19 θα παραταθεί κατά περίπου δύο μήνες έως τον Απρίλιο, ανέφερε ο επικεφαλής του προγράμματος, καθώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις σημαίνουν πως η χώρα θα λάβει μόλις το 50% των αναμενόμενων δόσεων έως τον Μάρτιο.

Η Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ μετά τα Χριστούγεννα, ευελπιστούσε αρχικά ότι θα παραλάμβανε σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το πρώτο τρίμηνο, αλλά ο αριθμός αυτός έπεσε σε μόλις 1,5 εκατ. λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό Φρανσίσκο Ράμος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα