Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προτείνει η Επιτροπή

H Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι
H Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι AP

Οι θετικές εκθέσεις προόδου ανοίγουν το δρόμο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.Τι αναφέρουν οι εκθέσεις προόδου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένη στις θετικές εκθέσεις προόδου για τις δύο αυτές χώρες, που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

«Η σύστασή μας προς το Συμβούλιο της ΕΕ βασίζεται στην αξιολόγησή μας. Και οι δύο χώρες, Αλβανία και Β. Μακεδονία έκαναν αυτό που έπρεπε και τώρα εναπόκειται στην ΕΕ να κάνει αυτό που πρέπει», δήλωσε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι το «μπαλάκι βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Φ. Μογκερίνι είπε ότι η πρόοδος που έχουν γίνει στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι η «ιστορική συμφωνία» των Πρεσπών βοήθησε για να τερματιστούν τα προβλήματα και οι διχόνοιες γύρω από την ονομασία, με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του , Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία συνέχισε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα είναι ένα «παράδειγμα συμφιλίωσης και σχέσεων καλής γειτονίας για ολόκληρη την περιοχή».

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία ότι η χώρα διατήρησε καλές σχέσεις με τις άλλες χώρες της διεύρυνσης και συμμετείχε ενεργά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες. “Έχουν αναληφθεί ιστορικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ άλλων με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Πρεσπών και την εφαρμογή της, θέτοντας τέλος σε μία από τις παλαιότερες διαφορές στην περιοχή.

H Επιτροπή προσβλέπει στη συνέχιση της εφαρμογής της διμερούς συνθήκης με τη Βουλγαρία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο κράτος δικαίου.

Σε ότι αφορά την Αλβανία η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η χώρα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και ότι “έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διμερών θεμάτων με την Ελλάδα". Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της δικαιοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

H Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Ομοσπονδοποίηση ή Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;

Νίμιτς: Σημαντικοί άνθρωποι οι Τσίπρας και Ζάεφ - Αξίζουν την ύψιστη διάκριση

Μητσοτάκης: Μας ασκήθηκαν πιέσεις να συμφωνήσουμε για τις Πρέσπες, αλλά ήμασταν ξεκάθαροι

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας - Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ

SHARE: