Ένας 18χρονος φαν της Monopoly διεκδικεί τα ηνία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Ένας 18χρονος φαν της Monopoly διεκδικεί τα ηνία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
© MURDO MACLEOD

Ο 18χρονος Harris Aslam είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πλέον θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Nisa

Ένα 18χρονο παιδί – θαύμα που του αρέσει να παίζει Μονόπολυ ετοιμάζεται να κάνει μία τολμηρή απόπειρα και να ηγηθεί μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Μ. Βρετανίας.

Ο Harris Aslam, που εγκατέλειψε στα 13 του το σχολείο για να εργαστεί στο μανάβικο της οικογένειάς του, είναι ήδη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Nisa Retail, που προμηθεύει περισσότερα από 2.500 καταστήματα στη Βρετανία και την Ιρλανδία με τρόφιμα και ποτά, και πλέον δηλώνει στον πρόεδρο του συμβουλίου ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Aslam πιστεύει ότι έχει έχει πιθανότητες να εκλεγεί, λόγω της “αμοιβαίας” εταιρικής δομής, που σημαίνει ότι οι διευθυντές εκλέγονται από εκατοντάδες μέλη.

Πριν από τρία χρόνια, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Nisa μαζί με τον ξάδερφό του, Raza Rehman. Οι δύο τους έχουν τρία καταστήματα στο Fife της Σκωτίας και προτίθενται να αγοράσουν έξι ταχυδρομεία. Ο νεαρός, που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην επιχείρηση και τη Νομική, δηλώνει: “Έχω ένα όραμα για το που θέλω να είναι η επιχείρηση σε πέντε χρόνια – δύο δισεκατομμύρια λίρες και παραπάνω τζίρος, ενωμένοι, ενοποιημένοι και αξιοποιώντας το ταλέντο που διαθέτουν τα ήδη υπάρχοντα μέλη.”

Ο κ. Aslam επιμένει ότι το νεαρό της ηλικίας του δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στο να ηγηθεί μίας μεγάλης εταιρείας και προσθέτει: “Πριν από δύο χρόνια, δέχθηκα κριτική όταν έκανα αίτηση για τη θέση [του μη εκτελεστικού διευθυντή]. Αντιμετώπισα τρεις ακόμα υποψηφίους που είχαν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά τα μέλη διάλεξαν εμένα. Δεν ήταν μικρή πλειοψηφία, ήταν σαφής πλειοψηφία. Τα μέλη θέλουν με πάθος την αλλαγή. Έχουμε ήδη αλλάξει πολλά μέσα στην επιχείρηση μετά το διορισμό μου.”

Ένας 18χρονος φαν της Monopoly διεκδικεί τα ηνία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου


Μία δήλωση της Nisa, ωστόσο, υπονοεί ότι η υποψηφιότητα του κ. Aslam μπορεί να ήρθε μερικά χρόνια νωρίτερα. “Οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη θέτουμε σε εφαρμογή μία συγκεκριμένη διαδικασία, σε συνεργασία με μία εκτελεστική εταιρεία ερευνών. Αυτός που θα καταλάβει τη θέση, θα είναι κάποιος που έχει την κατάλληλη εμπειρία, με ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο στην εκτελεστική διαχείριση.”

Παρά το σκεπτικισμό της εταιρείας, ο κ. Aslam είναι σαφές ότι έχει βρει υποστήριξη ανάμεσα στα μέλη της Nisa – καταστηματάρχες που μπορούν να αγοράσουν μετοχές της επιχείρησης. Ο κ. Aslam έχει ήδη ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στον εμπορικό κόσμο, ενώ παράλληλα σπουδάζει για την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, συμπεριλαμβανομένου και του πτυχίου Νομικής από το Abertay University στο Νταντί.

Ο λογαριασμός του στο Twitter αποκαλύπτει ότι σχολίαζε εταιρείες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια από την ηλικία των 16 ετών και ότι είναι φανατικός παίκτης του επιτραπέζιου παιχνιδιού που βασίζεται στις επενδύσεις ακινήτων, τη γνωστή Μονόπολυ.

Αν και ως επί το πλείστον αποφεύγει την πολιτική, έκανε μία εξαίρεση για τη σύγκρουση στη Γάζα, επισυνάπτοντας άρθρα σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους. Έκανε επίσης “retweet” την παραίτηση της Υπουργού Εξωτερικών, Βαρόνης Warsi, η οποία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη, όταν ο Κάμερον αρνήθηκε να καταδικάσει την στρατιωτική παρέμβαση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.

Η εταιρεία Nisa, με έδρα το Σκάνθροπ, ιδρύθηκε το 1977 ως “Βόρεια Ανεξάρτητη Ένωση Σούπερ Μάρκετ” για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων. Ξεκίνησε με μόλις 30 εμπόρους με μεικτά κέρδη 20 εκατομμυρίων λιρών, αλλά από τότε έχει αναπτυχθεί σε ένα διεθνές μεγαθήριο με πωλήσεις που φτάνουν τα 1.6 δισεκατομμύρια λίρες. Δεν έχει στην ιδιοκτησία της κανένα κατάστημα, αλλά χρησιμοποιεί το μέγεθός της για να διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές και να παρέχει υπηρεσίες διανομής για τα μέλη της, που πληρώνουν σε αντάλλαγμα μία συνδρομή.

Πηγή: Daily Mail

SHARE:

24Media Network