Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη απαγορεύει τα μεγάλα γκρουπ τουριστών

Διαβάζεται σε 2'
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη απαγορεύει τα μεγάλα γκρουπ τουριστών
AP Photo/Renata Brito

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών και απαγορεύει τα μεγάφωνα.

Την απόφαση να απαγορεύσει τα μεγάφωνα και τις τουριστικές ομάδες άνω των 25 ατόμων έλαβε η Βενετία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού στην πόλη.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, αναφέρει το BBC.

Η απόφαση για χρήση μεγαφώνων πάρθηκε καθώς μπορεί να “δημιουργήσουν σύγχυση και αναστάτωση”, σύμφωνα με δήλωση των αρχών.

Ο υπερτουρισμός αναγνωρίζεται ευρέως ως επείγον ζήτημα για την πόλη που αποτελεί έναν  από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο, η Βενετία ενέκρινε τη δοκιμή ενός τέλους 5 ευρώ για καθημερινούς επισκέπτες.

Η πόλη έχει έκταση μόλις 7,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά φιλοξένησε σχεδόν 13 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Μάλιστα, αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας επιλέγουν να φύγουν, φοβούμενοι ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.

Τον Ιούλιο, ειδικοί της Unesco είπαν ότι η πόλη πρέπει να προστεθεί σε έναν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν , καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές.

Οι ειδικοί του πολιτιστικού φορέα του ΟΗΕ κατηγόρησαν τις ιταλικές αρχές για «έλλειψη στρατηγικού οράματος» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ιταλίας.

Τελικά, η Unesco δεν πρόσθεσε τη Βενετία στη λίστα.

Δεν είναι μόνο η Βενετία

Η Βενετία δεν είναι μοναδική μεταξύ των ιταλικών και ευρωπαϊκών προορισμών στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στην κοντινή Φλωρεντία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει τα νέα Airbnb και τις βραχυπρόθεσμες διακοπές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το 2019, η Ρώμη επέβαλε πρόστιμα που στοχεύουν στους τουρίστες – απαγορεύοντας στους άνδρες να είναι χωρίς πουκάμισο στο κοινό.

Το BBC μάλιστα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, σχετικά με τον περιορισμό των επισκεπτών “στην εμβληματική Ακρόπολη σε 20.000 την ημέρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα