Ένοπλοι απήγαγαν 12 μοναχές - Κρατούνται σε καταφύγιο

FILE - This Saturday, Sept. 7, 2013 file photo released by the Syrian official news agency SANA, shows the damaged entrance of Maaloula village, northeast of the capital Damascus, Syria. Febronia Nabhan, Mother Superior at Saidnaya Convent, said Tuesday, Dec. 3, 2013 that 12 nuns in the predominantly Christian village of Maaloula have been abducted by opposition fighters and taken to a rebel-held town. (AP Photo/SANA, File)
Η είσοδος της πόλης Maaloula AP

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία μας στη Βηρυτό για τις 12 απαχθείσες καλόγριες στη Συρία. Μεγάλη ανησυχία εκφράζει το Παρίσι

Σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό αλλά και το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση της απαγωγής δώδεκα καλογριών τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην πόλη Μααλούλα της Συρίας.

"Πληροφορηθήκαμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την απαγωγή καλογριών από το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καμία από τις απαχθείσες δεν είναι Ελληνίδα πολίτης. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στη Βηρυτό και το Πατριαρχείο Αντιοχείας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε αυτή να έχει αίσιο τέλος", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλος.

Παράλληλα, και η Γαλλία "ανησυχεί πάρα πολύ" για την τύχη τους.

"Μεγάλη ανησυχία μας προκαλούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια απαγωγή ή μια αναγκαστική αποχώρηση από το μοναστήρι της Μααλούλα 12 ορθοδόξων μοναχών από την Συρία και τον Λίβανο. Ζητούμε, αν αυτό επαληθευτεί, να μπορέσουν να ανακτήσουν αμέσως την ελευθερία τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για "σεβασμό" των χώρων λατρείας και των θρησκευτικών θεσμών στην Συρία και επανέλαβε την "αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τις Εκκλησίες της Συρίας".

Σύμφωνα με τον νούντσιο (σ.σ. τον πρεσβευτή) της Αγίας Έδρας στην Συρία, Μάριο Ζενάρι, οι μοναχές αναγκάστηκαν από μια ένοπλη ομάδα να εγκαταλείψουν το μοναστήρι και να την ακολουθήσουν στον δρόμο της Γιάμπρουντ, μιας τοποθεσίας που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μααλούλα και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι μοναχές απήχθησαν.

Σύμφωνα με την ηγουμένη μιας άλλης μονής, η οποία μπόρεσε να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη των μοναχών της Μααλούλα, αυτές έχουν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην Γιάμπρουντ, όπου φέρεται ότι έχουν "εγκατασταθεί" και είναι υπό άνετες συνθήκες.

Σύμφωνα με Σύρους αντάρτες, τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν χθες το σύνολο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στις μάχες που είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στην πόλη αυτή, "ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που τελεί υπό τον έλεγχο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (αντιπολίτευση), είχε απωθήσει τους τζιχαντιστές εκτός της πόλης, καθώς αυτοί λεηλατούσαν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες και το συριακό καθεστώς βομβάρδιζε την πόλη".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network