Ενστάσεις για την εκτενή χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το FBI

Ενστάσεις για την εκτενή χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το FBI

Η FBI χρησιμοποιεί "ελάχιστα" μη επανδρωμένα αεροσκάφη για περιορισμένες και συγκεκριμένες αποστολές παρακολούθησης στις ΗΠΑ, δήλωσε ενώπιον του Κονγκρέσου ο διευθυντής του Ρόμπερτ Μίλερ

Ο Διευθύντης του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε αποστολές παρακολούθησης αλλά "σπάνια". "Έχουμε πολύ λίγα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σπάνια και γενικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν χρειαζόμαστε το μέσο αυτό. Εξετάζουμε όχι μόνο τη χρήση τους, αλλά και τους απαραίτητους κανόνες για τη χρήση αυτή", είπε ενώπιον της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν ύστερα από την αποκάλυψη δύο απόρρητων προγραμμάτων παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις παρακολούθησης, κυρίως στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλι δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, διακίνησης όπλων, καπνού και αλκοόλ "έχουν αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξετάζουν τη χρήση τους από τις δυνάμεις της τάξης".

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του προγράμματος αυτού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το FBI είναι ανέξοδα, αποτελεσματικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πρακτόρων του.

Οι δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να εντοπίσουν έναν εγκληματία, να παρεμποδίσουν μηνύματα στα δίκτυα Wifi ή να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλά άτομα.

Η Νταϊάν Φέινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών στη Γερουσία δήλωσε την Τρίτη ότι η "μεγαλύτερη απειλή για την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πολύ χαλαρές ρυθμίσεις που διέπουν σήμερα τη χρήση τους".

Το Κονγκρέσο αποφάσισε το άνοιγμα μέχρι τον Οκτώβριο 2015 του αμερικανικού εναερίου χώρου στις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα είναι πιθανόν ότι χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν στον ουρανό των ΗΠΑ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network