Ένταλμα σύλληψης για τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ από το δικαστήριο της Χάγης

Διαβάζεται σε 1'
Ο Σεργκέι Σοϊγκού
Ο Σεργκέι Σοϊγκού Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οι δύο Ρώσοι θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διευθύνοντας επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου πρώην υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το δικαστήριο ανέφερε ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας από τουλάχιστον 10 Οκτωβρίου 2022 έως τουλάχιστον 9 Μαρτίου 2023».

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διευθύνοντας επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει επανειλημμένως πως οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αρνούμενη πως στοχεύει αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Σημειώνεται πως η Ρωσία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα