Ένταση μετά την αιματοχυσία

Ένταση μετά την αιματοχυσία

Διαβάστε τι ακολούθησε το μακελειό σε γήπεδο της Αιγύπτου. Ύποπτη η ολιγωρία των αρχών που κόστισε δεκάδες ζωές (Vid)

Η αστυνομία της Αιγύπτου χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που πλησίαζαν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο κέντρο του Καΐρου.

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους μετά τα αιματηρά επεισόδια σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου η αστυνομία τους έκλεισε το δρόμο και έκανε χρήση δακρυγόνων.

Τραυματισμένοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το σημείο με μοτοσικλέτες.

Ευθύνες στις αρχές

Η αιγυπτιακή αστυνομία θα μπορούσε να αποτρέψει τις θανατηφόρες ταραχές στο τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, αν όμως είχε λάβει τις σχετικές εντολές, επισήμανε ο Γκίντερ Πιλζ, Γερμανός ειδικός ως προς τη συμπεριφορά των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Συγχρόνως τόνισε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων άφησε η κατάσταση να λάβει αυτήν τη δραματική τροπή με σκοπό να μπορέσει, σε δεύτερο χρόνο, να εκφοβίζει την αντιπολίτευση.

"Πολλά υποδηλώνουν ότι η στρατιωτική δικτατορία ήθελε να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και να την κάνει να σιγήσει", επισήμανε ο Πιλζ, που επί χρόνια έχει μελετήσει (στο Ινστιτούτο Αθλητικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου), πώς οι χούλιγκαν συμπεριφέρονται στους αγωνιστικούς χώρους και πέριξ αυτών.

"Οξύνονται, τεχνηέντως, οι χρόνιες αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου".

"Έχω πληροφορίες", σημείωσε ο Πιλζ, "ότι περίπου 3.000 αστυνομικοί είχαν λάβει θέσεις κοντά στο γήπεδο στο Πορτ Σάιντ, αλλά ως επί το πλείστον παρέμειναν, τελικά, θεατές των αιματηρών γεγονότων. Όμως, με τέτοια αστυνομική δύναμη, τέτοια αιματοχυσία αποσοβείται. Πάντως, η συγκεκριμένη σύγκρουση λίγη σχέση είχε με τους τυπικούς καβγάδες μετά συμπλοκών ανάμεσα σε οπαδούς αντιπάλων μεγάλων ομάδων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μακελειό σε ποδοσφαιρικό αγώνα

SHARE:

24Media Network