Έντεκα χρόνια φυλακή για προσβολή μέσω Twitter

Έντεκα χρόνια φυλακή για προσβολή μέσω Twitter

Βαριά ποινή για μια 37χρονη γυναίκα, που τόλμησε να επικρίνει τον Εμίρη του Κουβέιτ. Καταδικάστηκε για μηνύματα που θεωρήθηκαν προσβλητικά

Δικαστήριο στο Κουβέιτ επέβαλε ποινή κάθειρξης συνολικά 11 ετών για "προσβολή του Εμίρη", υποκίνηση ανατροπής του καθεστώτος και προσβολή θρησκεύματος μέσω του ιστοτόπου Twitter σε μια δασκάλα, είπαν δύο πηγές ενήμερες σχετικά με την υπόθεση.

Η Χούντα αλ Άτζμι, 37 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται γνωστό ότι καταδικάστηκε διότι επέκρινε τον μονάρχη της αραβικής χώρας του Κόλπου, ο οποίος χαρακτηρίζεται "απρόσβλητο και ιερό" πρόσωπο στο Σύνταγμα του Κουβέιτ.

Οι αρχές του Κουβέιτ έχουν επιβάλει ποινές κάθειρξης σε βάρος πολλών χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter τους τελευταίους μήνες για μηνύματά τους που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον εμίρη, τον Σεΐχη Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ. Οι πολιτικές αυτές δίκες έχουν προκαλέσει κατακραυγή εκτός και οργή εντός της χώρας.

Οι πηγές είπαν πως το δικαστήριο επέβαλε στην Άτζμι δύο διαδοχικές ποινές πενταετούς κάθειρξης για προσβολή του εμίρη και ποινή ενός έτους φυλάκισης διότι προσέβαλε μια θρησκευτική ομάδα, που δεν κατονόμασαν. "Αυτή είναι η βαρύτερη ποινή του είδους της σε τέτοιες υποθέσεις", ανέφερε η μία πηγή.

Η Άτζμι δεν έχει ακόμη συλληφθεί και μπορεί να ασκήσει έφεση στην ποινή που της επιβλήθηκε, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Η καταδίκες γυναικών για αδικήματα πολιτικού χαρακτήρα είναι σπάνιες στο Κουβέιτ, μια χώρα όπου γενικώς παραχωρείται μεγαλύτερη ελευθερία του λόγου από ό,τι σε άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου.

Τον Απρίλιο δικαστήριο του Κουβέιτ είχε καταδικάσει έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης σε πέντε χρόνια κάθειρξη, όμως εφετείο είχε ακυρώσει την ποινή εκείνη.

Τον Φεβρουάριο, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει ότι εισαγγελείς έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος 25 προσώπων διότι φέρονται να προσέβαλαν τον εμίρη και τα δικαστήρια καταδίκασαν τουλάχιστον έξι εξ αυτών σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει το Κουβέιτ να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network