Εντολή Νετανιάχου για επανέναρξη των συνομιλιών για την απελευθέρωση ομήρων

Διαβάζεται σε 4'
Διαμαρτυρία συγγενών και φίλων των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
Διαμαρτυρία συγγενών και φίλων των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Oded Balilty)

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για την επιστροφή των ομήρων, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης (23/5) στον βομβαρδισμό του βόρειου και νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα.

Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών έρχεται μετά την μετάδοση ενός βίντεο που δείχνει Ισραηλινές νεοσύλλεκτες που απαγάγονται από μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Οι οικογένειες των πέντε νεοσύλλεκτων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μετάδοση του βίντεο. Σε αυτό το απόσπασμα που τράβηξαν μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με τις οικογένειες, φαίνονται οι νεαρές γυναίκες, κάποιες με αίμα στο πρόσωπο, να κάθονται κάτω με τις πιτζάμες τους και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη.

“Οι εικόνες αποκαλύπτουν την βίαιη, ταπεινωτική και τραυματική μεταχείριση που υπέστησαν τα κορίτσια αυτά την ημέρα της απαγωγής τους”, υπογράμμισε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων σε ανακοίνωσή του.

Οι εικόνες αυτές “θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μου να πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις ως την εξάλειψη της Χαμάς, για να εγγυηθώ ότι αυτό που είδαμε απόψε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά”, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προτού συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ το υπουργικό του συμβούλιο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός “έδωσε εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το βίντεο με τις ομήρους – ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να επιτευχθεί συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα, που θα συνδεόταν με την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού ακούγονταν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, και στην Τζαμπάλια, στο βόρειο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες, που ανέφεραν επίσης σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας.

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας από δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σήμερα τα ξημερώματα. Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα εναντίον του σπιτιού τους, ενώ άλλοι δέκα έχασαν τη ζωή τους από το δεύτερο πλήγμα που είχε στόχο τέμενος και ένα σχολείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.

Στην Τζαμπάλια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “στοχοθέτησε πολλούς τρομοκράτες της Χαμάς σε πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων”. Στην Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, παιδιά βρίσκονταν σήμερα το πρωί τα ερείπια σπιτιού που καταστράφηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

“Όταν είδα τις φλόγες, βρισκόμουν στο σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο, και είπα ‘οι κακόμοιροι χτυπήθηκαν από τον πύραυλο’, χωρίς να ξέρω ότι στην πραγματικότητα ήταν ο σύζυγός μου, η πρώτη του γυναίκα και τα παιδιά τους”, διηγήθηκε η Φάτιμα Χάθατ.

Εμποδίζεται η παράδοση βοήθειας

Στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν εκεί χερσαίες επιχειρήσεις στις 7 Μαΐου, προκαλώντας τον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνεχίζουν να επιχειρούν στις συνοικίες Μπραζίλ και Σαμπούρα, σύμφωνα με τον στρατό.

Μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διάβασης της Ράφα, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του περάσματος αυτού από όπου διερχόταν το βασικό μέρος των καυσίμων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των νοσοκομείων και την ανθρωπιστική επιμελητεία.

Οι παραδόσεις εμποδίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στις διαβάσεις στην ισραηλινή πλευρά του Κερέμ Σαλόμ και του Ερέζ, σύμφωνα με υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής. Βοήθεια βρίσκεται επίσης αποκλεισμένη στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα ότι 371 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων τροφίμων, εισήλθαν χθες, Τετάρτη, στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της προσωρινής προβλήτας που κατασκεύασε στην ακτή του θύλακα ο αμερικανικός στρατός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα